WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NIEUWE BURGEMEESTER SCHIEDAM GAAT BIJNA 11.000 EURO VERDIENEN PER MAAND

SCHIEDAM- Wie de nieuwe burgemeester van Schiedam wil worden, kan rekenen op een bruto maandinkomen van 10.989,18 euro. Dat staat in de vacature die het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft gepubliceerd voor de burgemeesterspost in de jeneverstad (ongeveer 80.700 inwoners), die sinds 2 juni 2023 open is.

De sollicitanten moeten in hun brief minstens twee referenties vermelden. Het is een voorwaarde dat de nieuwe burgemeester in Schiedam woont of binnenkort naar de gemeente verhuist. Er is geen ambtswoning beschikbaar. Een psychologische test op een of meer selectiecriteria kan onderdeel zijn van de procedure; het doel daarvan is om de vertrouwenscommissie extra informatie te geven bij het afronden van het advies. Voordat de kandidaat wordt voorgedragen, zal de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een screening uitvoeren. De screening bestaat uit een controle bij de AIVD en een fiscaal onderzoek bij de Belastingdienst. Sollicitaties moeten voor 3 oktober 2023 worden gestuurd naar de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland.

3 gedachten over “NIEUWE BURGEMEESTER SCHIEDAM GAAT BIJNA 11.000 EURO VERDIENEN PER MAAND

    1. Absurde beloning voor een voorzitter van een vergadering die je zo bij elke sportvereniging kan wegkopen voor veel en veel minder. Dat de burgemeester onder het mom van openbare orde iets te vertellen zou moeten hebben over de politie is al even absurd en bovendien in strijd met de beginselen van democratie. De tijd dat dienaren des Konings over para-militaire weerkorpsen beschikten is reeds lang voorbij, althans in een echte democratie. Wie de studie kent van prof. Cyrille Fijnaut over de Nederlandse Politie beseft dat Nederland met een gedrogt als de Grondwet van Thorbecke waar de rechter niet eens aan mag toetsen en het steeds maar beschikbaar houden van koninklijke legertjes met gemeentelijke onder commandanten een aanfluiting is. De burgemeester, een relikwie uit de tijd zoals door Joh uit den Bogaard met karakters als Swiebertje, de burgemeester en Bromsnor is opgetekend, is het kleinste verlengstukje van een nog veel duurdere relikwie, evenals de aspirant burgemeester rijp voor assessment van Stroomopwaarts MVS.

  1. Bij de kandidaten even ‘het assessment’ van Stroomopwaarts MVS toepassen en de gemeente Schiedam is veel voordeliger uit omdat de uitkomst van dat assessment standaard nooit op meer uitkomt dan een verdiencapaciteit van 70% van het Wettelijk minimumloon, analoog aan een arbeidsongeschiktheidspercentage van minimaal 30% of fulltime werken maar dan voor maximaal 70% van de uren van de normale werkweek.

    Ik heb het hier voor het gemak maar even omgekeerd want is iemand boven de 55 jaar dan geldt ook zonder assessment een percentage van geestelijke gehandicaptheid van minimaal 30% en onder de 55 jaar op grond van dat SOW-assessment een gelijk percentage.

    De burgemeester die het assessment van Stroomopwaarts MVS heeft ondergaan is dan meteen voor het leven gediskwalificeerd voor de normale en vrije arbeidsmarkt omdat Stroomopwaarts MVS zodra men er daar lucht van krijgt dat een MVS-slaaf elders heeft gesolliciteerd of reeds elders normaal werkzaam is, zonder schroom de AVG schendt en al dan niet in het geniep die werkgever even op de hoogte stelt dat hij een geestelijk gehandicapte in de zin van de Participatiewet heeft aangenomen.

    Met het bovenstaande is nu tevens verklaard waarom er bij Stroom opwaarts MVS werkelijk geen hond uitstroomt naar regulier betaald werk omdat de MVS aandeelhouders bij echte uitstroom zich zelf financieel in de vingers snijden wat betreft de beschikbaarheid van goedkoop personeel. Zie ook de verklaring hieromtrent van de directeur van Stroomopwaarts MVS zoals die is opgetekend in een S.E.R. verslag en de akkoordverklaring van de Belastingdienst met dit verdienmodel zoals dit is opgetekend in de businesscase Stroomopwaarts MVS en Stroomopwaarts MVS bovendien ambtshalve ten onrechte de ANBI-status is toegekend omdat dit na aanvraag daartoe nooit zou kunnen worden gehonoreerd, al was het maar vanwege daartegen ingediende bezwaarschriften.

    Hier boven is dan meteen de reden gegeven waarom het businessplan Stroomopwaarts MVS zo lang buiten de openbaarheid is gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *