WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘PLANNEN MET STAATSLIEDENBUURT SCHIEDAM KUNNEN STARTEN PER OKTOBER’

SCHIEDAM- De grondexploitatie van de Staatsliedenbuurt kan binnenkort van start gaan, als de Schiedamse gemeenteraad ermee instemt. Dit is een belangrijke stap in het project, want het betekent dat er een officiële begroting wordt opgesteld voor de uitvoering van de plannen voor de wijk. De grondexploitatie gaat in op 3 oktober 2023.

Het college van burgemeester en wethouders heeft al groen licht gegeven voor het kwaliteitskader dat is ontworpen door Ziegler Branderhorst, een bureau dat gespecialiseerd is in stedenbouw en landschap. Dit kader schetst de visie voor de toekomstige Staatsliedenbuurt en stelt de kwaliteitseisen vast voor de bouw en inrichting van de woningen en de openbare ruimte.

Het college heeft echter ook besloten om geheimhouding op te leggen over de grondexploitatie Staatsliedenbuurt. Dit is een document waarin de kosten en opbrengsten van het project worden berekend, om te zien of het financieel haalbaar is. De reden voor de geheimhouding is dat de gemeente haar economische en financiële belangen wil beschermen. Alleen de gemeenteraad mag de grondexploitatie inzien, maar ook zij mogen er niets over naar buiten brengen.

In de begroting van de gemeente wordt geld gereserveerd voor het project voor de komende jaren. Het project heeft echter een nadelig saldo van 2.289.945 euro, wat betekent dat er meer geld uitgaat dan binnenkomt. Om dit tekort te dekken, wordt er 500.000 euro gebruikt uit de egalisatiereserve grondbedrijf, een potje waarin overschotten van andere grondexploitaties worden bewaard. Daarnaast wordt er 1.789.945 euro gehaald uit de Eneco reserve, een potje waarin geld zit dat is verdiend met de verkoop van aandelen Eneco. Dit geld wordt gestort in de verliesvoorziening surplus per grondexploitatie, een potje waarin geld apart wordt gezet voor mogelijke verliezen van grondexploitaties.

2 gedachten over “‘PLANNEN MET STAATSLIEDENBUURT SCHIEDAM KUNNEN STARTEN PER OKTOBER’

  1. Nou, nu is er de gelegenheid om de wijk te upgraden. Bouw er wat mooie vrijstaande woningen met voldoende parkeergelegenheid op eigen erf. Dan kan het bijstandprercentage wat omlaag in deze wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *