WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NOG ALTIJD GEEN MARECHAUSSEE TEGEN EXPLOSIES VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Ondanks de aanhoudende onrust in Vlaardingen, door de golf aan explosies, maakt burgemeester Bert Wijbenga (VVD) duidelijk dat de Koninklijke Marechaussee (KMar) niet zal worden ingezet. De reden hiervoor is dat er al preventieve maatregelen zijn genomen: mobiele camera’s zijn geïnstalleerd, de politie heeft de surveillance opgevoerd, en een particulier beveiligingsbedrijf houdt ’s avonds en ’s nachts een oogje in het zeil bij de risicopanden van een belaagde loodgieter.

De burgemeester benadrukt dat de huidige situatie in Vlaardingen en de krachtige respons die daarop volgt, niet voldoen aan de criteria voor de inzet van de KMar. ‘Aan de KMar zijn andere taken opgedragen dan aan de politie’, legt Wijbenga uit. ‘De politie kan bijstand vragen, maar dit gaat in veel gevallen om landelijke uitputting van politiecapaciteit of de noodzaak van ondersteuning van een bepaalde expertise. De leden van de Vlaardingse driehoek zijn voortdurend met elkaar in gesprek over de veiligheidsvraagstukken binnen de gemeente Vlaardingen. Indien er in de toekomst reden en gelegenheid toe is, wordt deze vorm van bijstand opnieuw in overweging genomen.’

Wijbenga heeft ook informeel overleg gevoerd met collega-burgemeesters in de regio die eveneens te maken hebben gehad met explosies. Ze erkennen allemaal de ernst van de situatie en zijn op initiatief van Wijbenga bijeengekomen voor een bestuurlijke top op vrijdag 15 december. Tijdens deze bijeenkomst hebben ze waardevolle ervaringen en best practices uitgewisseld en een gezamenlijke bestuurlijke strategie tegen explosies besproken. Deze top zal voortaan maandelijks plaatsvinden om de laatste ontwikkelingen en de voortgang van de aanpak te evalueren.

Op nationaal niveau heeft het Landelijk Informatie en Expertisecentrum, ondersteund door het Korps Nationale Politie, een multidisciplinair platform opgezet als reactie op de explosies die het hele land treffen. Dit platform biedt professionals uit de veiligheidsketen – waaronder getroffen gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie – de mogelijkheid om ervaringen en expertise uit te wisselen en zo de aanpak van de explosies verder te ontwikkelen. Op regionaal niveau heeft het coördinatiecentrum ‘Excessief Geweld’, opgericht door het strategienetwerk van de Politie Eenheid Rotterdam, een platform genaamd ‘Integraal overleg Excessief Geweld’ opgezet. Momenteel zijn er vijf gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie aangesloten bij dit platform, waar ervaringen en expertise worden gedeeld om de aanpak van excessief geweld te verbeteren.

Eén gedachte over “NOG ALTIJD GEEN MARECHAUSSEE TEGEN EXPLOSIES VLAARDINGEN

  1. We hebben een korps commandotroepen, we hebben een korps mariniers, geef die de vrioje hand en fikkie stoken en huizen opblazen is snel afgelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *