WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ONTHULLING NIEUWE ‘VRIENDENFLES’ IN JENEVERMUSEUM SCHIEDAM

SCHIEDAM- Op 19 februari zal op de Graanzolder van het Jenevermuseum de officiële presentatie plaatsvinden van de Vriendenfles 2023. Het etiket voor de Vriendenfles 2023 is ontworpen door kunstenaar Aldo Hoeben. Burgemeester Cor Lamers (CDA) zal samen met de kunstenaar, de Vriendenfles 2023 onthullen.

De Vriendenfles is een speciale uitgave van de Vereniging Vrienden van het Jenevermuseum. Jaarlijks wordt een kunstenaar uitgenodigd het etiket voor deze fles te vervaardigen. Dit is nu voor de negentiende keer gebeurd. De Vrienden zijn heel blij, dat Aldo Hoeben dat dit jaar heeft willen doen.

De traditionele kelderfles bevat moutwijnjenever, die in het Jenevermuseum is gestookt.

Aldo Hoeben (1975) is beeldend kunstenaar die lichtkunst-installaties, interventies en beelden ontwerpt. Door zijn achtergrond als ontwerper en softwareontwikkelaar zit in zijn werk altijd een technologische component. Afgelopen december nam hij tegelijkertijd deel aan het Winterlicht festival met “Een Sprong Konijnen” en het Schiedam Opgelicht project van het Stedelijk Museum Schiedam met zijn interactieve projectie.

Voor de Vriendenfles heeft Aldo zich verdiept in nieuwe digitale technieken. Een deel van het ontwerp is tot stand gekomen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, waardoor het mogelijk werd om niet één etiket te ontwerpen maar een hele serie. Ieder etiket in de 19e serie Vriendenflessen is
zo uniek als een sneeuwvlok. Bovendien voegt de kunstenaar met augmented reality nog een visuele laag toe aan ieder etiket. Het resultaat kan worden bewonderd op 19 februari.

Naar aanleiding van de opdracht voor het etiket van de Vriendenfles heeft het Nationaal Jenevermuseum Aldo de kans gegeven om een expositie in te richten. In de expositie “Uit Mijn Hoofd” laat hij een selectie van zijn diverse werk zien. Aldo maakt zijn werk meestal locatie-specifiek en/of speciaal voor een thematische expositie of festival en het is dan ook zeldzaam dat er meerdere werken van zijn hand op één locatie te zien zijn. De expositie is te zien in de Melcherszaal van het museum van 19 februari tot en met 2 april.

Op de website www.jenevervrienden.nl is een interview met de kunstenaar te lezen. Het werk van Aldo zal in het museum te zien zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *