WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM-FEIJENOORD IS DRIJVEND AZC SPUUGZAT

ROTTERDAM- Omwonenden van het drijvend asielzoekerscentrum (exclusief voor Oekraïners) aan de Feijenoordkade in Rotterdam ervaren al sinds het afmeren in augustus overlast. De buurt wil daarom niet dat het contract voor de huur van het cruiseschip Ms Switzerland wordt verlengd, maar de gemeente heeft andere plannen.

De buurt is onlangs verrast door het bericht dat er een kans bestaat dat het Azc wordt aangevuld met vluchtelingen of dat er wellicht regelmatig een boot met vluchtelingen aan de kade aanmeert. ‘Voor wie weet wellicht wel jaren’, laat de buurt weten.

Het Azc maakt op 19 augustus een draai in de Rijnhaven om daarna af te koersen op de Feijenoordkade.
Volgens de omwonenden, vertegenwoordigd in de beheergroep, ligt het Azc op slechts 20 meter afstand van slaapkamers van bewoners. De beheergroep somt op: ‘De Oekraïners , over het algemeen jonge mensen, hebben te maken met strakke regels zoals geen alcohol, niet roken (moet buiten) en een leefomgeving van 6 m2. Gevolg; ze gaan buiten in hun auto’s zitten, hangen buiten bij hun auto, ‘s avonds met lichten aan, er wordt gerookt, gepraat, geruzied op de kade en alcohol genuttigd. Met de zomer en warmer weer in het vooruitzicht zal dit alleen maar toenemen’, vreest de buurt. De bewoners van nummer 20 worden meerdere keren per dag lastig gevallen door pakketbezorgers en dergelijke vanwege het feit dat de boot nummer 20a heeft gekregen. Dat nummer bestaat niet op routeplanners. Ook parkeerproblemen zijn niet op te lossen zolang de 145 Oekraïners van de boot hun auto op de kade neerzetten, gratis of betaald. ‘De parkeercapaciteit is hier niet op berekend’, oordeelt de buurt.

Inmiddels is de gemeentelijke Ombudsman ingeschakeld en heeft vorige week een gesprek plaatsgevonden met de gemeente. Daar zijn de klachten besproken in verband met de aanhoudende overlast. ‘Dit heeft echt veel impact op bewoners. Er worden geluidsdichte gordijnen gekocht, luxaflex gaan dicht omdat er een inkijk is of/en veel licht en geluid.’

De beheergroep begrijpt dat hun kritiek kan worden weggezet als NIMBY (not in my back yard) gedrag, maar dat zou volgens hen niet terecht zijn. Aan de gemeenteraad schrijft de beheergroep: ‘De bewoners op de boot zijn welkom geheten, wetende dat iedereen zijn steentje bij moet dragen aan de huisvesting van vluchtelingen. Er is door bewoners vanaf het begin constructief meegedacht over oplossingen. Maar… wij vinden dat onze bijdrage nu wel is geleverd en dat er op korte termijn uitzicht moet zijn op vertrek van de boot.’

3 gedachten over “ROTTERDAM-FEIJENOORD IS DRIJVEND AZC SPUUGZAT

  1. Och, we hebben toch op dit kabinet gestemd? Maak je borst maar nat, er komen er nog veeeel meer, en ze krijgen alles gratis waar jij hard voor moet werken.

  2. Nee dit:

    ‘De bewoners op de boot zijn welkom geheten, wetende dat iedereen zijn steentje bij moet dragen aan de huisvesting van vluchtelingen.’ (…)

    Ik zeg, eigen schuld dikke bult!

    (Wij willen ze ook niet in West.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *