WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OPLEVERING ZAKKENDRAGERSHUISJE SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het Schiedamse Zakkendragershuisje wordt donderdag 16 oktober na een grondige restauratie opgeleverd. Door het gebruik van een verkeerde voegmortel hadden de buitenmuren van het Zakkendragershuisje last van vochtproblemen. Gevolg: schade aan het metselwerk en de balklagen. Omdat de nootzakelijke restauratie volledig is betaald door de provincie, in het kader van de erfgoedlijn Trekvaarten, wordt de officiële oplevering om 16.15 uur verricht door gedeputeerde Han Weber.

zakkendragers

Het Zakkendragershuis diende ooit als gildehuis voor het Zakkendragersgilde Sint Anthonis. De zakkendragers mogen sinds 1465 goederen lossen in de stad, aangevoerd via Schie en Nieuwe Maas. Het gilde en het Zakkendragershuis vormden daardoor een belangrijke schakel in de Schiedamse economie. Ondanks de toenemende industrialisatie en mechanisering in de negentiende eeuw, bleven de zakkendragers onmisbaar voor het transport van producten. Het Schiedamse Zakkendragersgilde is het enige nog bestaande gilde van zijn soort in Europa.

Na de officiële opleveringshandeling is er donderdagmiddag de gelegenheid een drankje te drinken geschonken door de zakkendragers.