WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OPLOSSING AFVAL SCHEIDEN HOOGBOUW SCHIEDAM

SCHIEDAM- Een glazenwassersbak of personenlift ombouwen tot een afvalsscheidingsysteem, het invoeren van een buizensysteem, een recyclezak en speciale afvalscheidingsbakken. Een greep uit de creatieve oplossingen die de tweedejaars leerlingen van het Technasium, Spieringshoek in Schiedam hebben bedacht voor het scheiden van huishoudelijk restafval in de hoogbouw.

Acht groepen leerlingen presenteerde, in aanwezigheid van ouders en docenten, de oplossingen aan de opdrachtgever Irado. Dit was het eindresultaat van het Technasium project Afval scheiden in de hoogbouw.

Als aftrap gaf beleidsadviseur Elke Phielix van Irado eerder in het jaar een presentatie aan de leerlingen over de problematiek en de opdracht. Zij gaf aan dat de Nederlandse gemeenten de opdracht hebben om ervoor te zorgen dat in 2020 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden wordt. Dat is een moeilijke opgave voor gemeenten zoals Schiedam met heel veel hoogbouw en een huidig scheidingspercentage van circa 40 procent. De voorzieningen om afval scheiden zijn lastiger te organiseren in de hoogbouw dan voor woningen in de laagbouw.

De leerlingen kregen vervolgens de opdracht om een inzamelmiddel te bedenken voor bewoners in de hoogbouw, waardoor ze gemakkelijk restafval, gft, papier, plastic/drankenkartons, glas, en textiel kunnen scheiden. Hierbij moesten ze rekening houden met het feit dat flatbewoners vaak beperkte opslagruimte in huis hebben, het volume van de afvalstromen kan verschillen, de frequentie van het vrijkomen van de afvalstromen verschillend is en dat sommige afvalstromen stinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *