WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

PIANIST RALPH VAN RAAT IN WESTVEST90-KERK SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het concert van Ralph van Raat op vrijdag 8 december 2023 in de Westvest90-kerk in Schiedam kunnen we gerust een masterclass klank noemen. “Het wordt een ontdekkingstocht, met onze oren duiken we de vleugel in”, zegt de pianist. “We gaan luisteren naar tonen, boventonen, resonanties en ik laat de invloed van aanslag, toucher en
pedaalgebruik horen. Al die aspecten bij elkaar vormen de klank van een instrument. Natuurlijk ga ik veel muziek spelen, van bijvoorbeeld Debussy, Couperin, Messiaen, Liszt en Murail, maar ook ga ik vertellen. Het wordt een pianistisch feest, en waar kan dat beter dan op de prachtige Steinway-concertvleugel in de Westvest90-kerk?”

Nagenoeg alle werken die op het programma staan, zijn geïnspireerd op de natuur, waarbij Van Raat in Schiedam vooral inzoomt op de natuurkunde, de golflengten. Naarmate de muziekgeschiedenis zich vorderde, kwam de nadruk bij het componeren van muziek voor piano steeds meer te liggen op het optimaal benutten van de klank en op de akoestische eigenschappen van een vleugel, zoals die in de Westvest90-kerk gehoord en besproken gaan worden. “Bij Debussy is dat tot een hoogtepunt gekomen. Dat is eigenlijk muziek waarbij de klank van een noot op zichzelf belangrijker is dan de melodie.”

Toen het in de jaren zeventig van de vorige eeuw mogelijk werd om klankkleuren in kaart te brengen in een spectrum en ze te analyseren, konden componisten zich tijdens het schrijven nóg meer toespitsen op specifieke klankkleuren van specifieke instrumenten. Vandaaruit is de muzikale stroming het spectralisme ontstaan. Tristin Murail heeft in zijn werk Le Rossignol en amour (de verliefde nachtegaal) met behulp van deze methode akkoorden gezocht die het geluid van de nachtegaal zo accuraat mogelijk nabootsen.

Van de Amerikaanse componist John Luther Adams speelt Ralph van Raat het fonkelnieuwe en speciaal voor hem geschreven Cold Mountain. Het is een totaal verstild stuk muziek, geïnspireerd op de meest majestueuze berglandschappen ter wereld. “Nadat de noten zijn gespeeld, ontvouwt zich door het pedaalgebruik een geheel nieuwe klankwereld. Sluit je ogen en waan je op de ijzige en onherbergzame bergtoppen van Alaska.”

Ralph van Raat geeft wereldwijd solorecitals en speelde samen met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, de Los Angeles Philharmonic, het BBC Symphony Orchestra en het Melbourne Symphony Orchestra. Uit zijn samenwerking met de componisten John Adams, Louis Andriessen, Gavin Bryars, Joep Franssens, György Kurtág en Tan Dun blijkt zijn grote fascinatie voor hedendaagse muziek. Zijn opnames van Pärt, Rzewski, Adams, Tavener en Messiaen werden
bestsellers. Dit seizoen trekt hij samen met NOS-weerman Peter Kuipers Munneke door Nederland met het programma Expeditie Weerklank.

Pianist Ralph van Raat | Natuurklanken in harmonie
Vrijdag 8 december 2023 | 20.15 uur
Locatie: Westvest90-kerk, Westvest 90, Schiedam
Tickets & Info: www.westvest90.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *