WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

PRAKTIJK DOKTER MOERMAN VLAARDINGEN NOG EEN KEER OPEN

VLAARDINGEN- Het landgoed van de bekende Vlaardingse huisarts Cornelis Moerman is dit weekend misschien wel voor de laatste keer te bezichtigen. Historicus Jeroen ter Brugge verzorgt zaterdag, in het kader van de Maand van de Geschiedenis, nog eenmaal rondleidingen in het complex aan de Westlandseweg .
moerman 2
Dokter Moerman kocht de eeuwenoude boerderij in de jaren dertig en er is bijna niets meer aan veranderd. In het pand zitten onder andere nog een oude en originele behandelkamer, spreekkamer en een apotheek. Toch is er na het overlijden van dokter Moerman geen museum van gemaakt. De gemeente Vlaardingen wil al jaren af van het pand waar dokter Moerman zijn praktijk had.

Moerman was bij leven omstreden. Hij werd bekend door zijn alternatieve therapie tegen kanker. Waarmee hij inging tegen de reguliere behandelmethode. Zijn adviezen om bijvoorbeeld meer groente en fruit te eten ter voorkoming van kanker werden afgedaan als ‘kwakzalverij’. Tegelijk had hij een grote schare patiënten die hem de hemel in prezen.
moerman 3
Het idee om van zijn voormalige woonhuis met praktijk een museum te maken strandde in 1998 toen er aantekeningen werden gevonden die de Duitse ideologieën in de jaren ’30 onderschreven. Het ging met name om een antisemitische passage in zijn boek De wedergeboorte van het Christendom (1956).