WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ANDERE REKENMETHODE LEEGSTAND SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het gemeentebestuur bestrijdt de leegstandscijfers waarmee oppositiepartij Gemeente Belangen Schiedam (GBS) vorige week kwam. Het college van B en W gaat uit van 44% leegstand. GBS rekent voor dat op de Hoogstraat circa 50% leeg staat. Met de plannen die Schiedam met de straat heeft betekent dit hooguit drie gevulde winkelplinten, stelt GBS. Het college ziet dat anders.

Het alleen meten van winkelleegstand is een te beperkt middel om de vitaliteit van de binnenstad volledig weer te geven, meent het stadsbestuur. In de Begroting 2017 is er voor gekozen om in plaats van het meten van de winkelleegstand, in te zetten op een toename van de bezettingsgraad of ruimtegebruik van de gebouwen in de stad. Daarom wordt ook de verandering van winkels naar bijvoorbeeld woonruimte en het herbestemmen en toegankelijk maken van monumenten meegeteld.

De ambitie is zeker om gebouwen in de binnenstad gevuld te krijgen, met een goede passende functie. Tegelijkertijd is de gemeente nauwelijks eigenaar van panden, waardoor de gemeente alleen een beperkte bijdrage kan leveren aan het verminderen van de leegstand. Wat wel kan zijn het invoeren van een leegstandsverordening en het verhuizen van zittende en nieuwe ondernemers. Omdat landelijk overal de winkelleegstand toeneemt, wordt door Schiedam gekozen voor ‘een realistisch doel’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *