WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROEP OM ‘WOONPLICHT’ SCHIEDAM

SCHIEDAM- De Schiedamse gemeenteraad ziet weinig in het instellen van een tijdelijke woonplicht voor bijvoorbeeld middeldure koopwoningen, waardoor deze huizen niet kort na de aankoop alweer kunnen worden doorverkocht. Het idee komt van de PvdA, SP en de fractie van Dijk. Zij zien de tijdelijke woonplicht als middel tegen speculanten.

Momenteel vissen particuliere woningzoekenden steeds vaker achter het net, omdat malafide beleggers met name goedkope panden opkopen om ze vervolgens voor het maximale te verhuren. Voor Schiedammers wordt het daardoor lastiger om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Onder het motto ‘Bouwen voor bewoners, niet voor beleggers’ komen de fracties met een pakket maatregelen in een tevergeefse poging om degelijk praktijken een halt toe te roepen.

Het idee voor de tijdelijke woonplicht is één van de onderdelen uit een heel plan waarbij ook eisen moeten worden gesteld aan nieuwbouw van particuliere huurwoningen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld minimumeisen omtrent het woonoppervlak, het aantal kamers en de huurprijs. Deze huurprijs zou voor een langere periode vast moeten worden gesteld. Het stellen van deze eisen moet vervolgens weer worden gekoppeld aan een korting op de grondprijs, op leges voor vergunningen en dergelijke.

Het totaal aantal aangekochte woningen door beleggers in 2017 bedraagt: 25 % in Rotterdam, 21 % in Den Haag en 30 % in Maastricht. Dit wordt ervaren als een maatschappelijk probleem.
Minister Kasja Ollongren (D66) laat al onderzoek doen naar de rol van particuliere beleggers op de woningmarkt als gevolg van signalen van verdringing en prijsopdrijvingen van starterswoningen op de Nederlandse woningmarkt. In afwachting van de uitkomsten van dat onderzoek stemt een ruime raadsmeerderheid in Schiedam het hele plan weg van de drie lokale fracties.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *