WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘ONDER DWANG STADHUIS’ ROETVEEGFIGUREN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- ‘Roetveeg is aan CJV opgelegd door het stadhuis en niet zelf door CJV gedaan’. Met die mededeling reageerde vorig jaar al een van de betrokkenen achter de Vlaardingse sinterklaasintocht op de aankondiging van gedeeltelijke invoering van roetveegfiguren. Burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) heeft anno 2020 een volledige ban op Zwarte Piet wereldkundig gemaakt in een persbericht, waarin de burgemeester laat weten te willen voorkomen dat het kinderfeest ‘extremen aantrekt en de veiligheid in het geding komt.’ De persverklaring is mede uitgebracht door het organisatiecomité van de CJV.

De intocht van Sinterklaas wordt al bijna 10 jaar omgeven door gewelddreigingen en uitbarstingen door tegenstanders van Zwarte Piet.

“Op het moment dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht”, zei de rapper Akwasi tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam.

De activistenclub De Grauwe Eeuw wilden 3 jaar terug Sinterklaas vermoorden tijdens de rechtstreekse televisie-uitzending van de nationale intocht. ‘We gaan er niet tegen demonstreren, zie Michael van Zeijl. “Nee, ze gaan ‘m helemaal stoppen.” Van Zeijl is veroordeeld tot een boete van 300 euro.

Het Gerechtshof in Den Haag heeft in 2017 anti-Zwarte Piet Jerry Afriyie een voorwaardelijke geldboete van 500 euro opgelegd, omdat hij zich verzette tegen zijn arrestatie bij de Sinterklaasintocht in Gouda in 2014.

De beveiliging in Maassluis rond de nationale intocht van Sinterklaas in 2016 was maximaal. Op alle toegangswegen stond politie. Trucks van de gemeente stonden over de weg geparkeerd bij de toegangshekken om doodrijders te weren. De politiehelikopter maakte rondjes boven het centrum. Er werden meerdere arrestaties verricht.

De politie in Dordrecht heeft pepperspray gebruikt bij de aanhouding van activist Quinsy Gario toen deze in 2011 de nationale intocht wilde verstoren in Dordrecht. De nationale Ombudsman heeft de aanhouding veroordeeld.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *