WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

RONDLEIDING JENEVERMUSEUM SCHIEDAM

Het was vorig jaar precies 125 jaar geleden dat paus Leo XIII Liduina van Schiedam als heilige erkende. Ter ere van deze gelegenheid heeft de gemeente Schiedam 2015 uitgeroepen tot het Liduina-jaar. Voor het Stedelijk Museum Schiedam, het Gemeentearchief Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum was dat de aanleiding om gezamenlijk een tentoonstelling te maken over dit Schiedamse stadsicoon. Liduina staat bekend als de patrones van de langdurig zieken. Na een noodlottige val op het ijs was Liduina, voor dat zij stierf, 33 jaar van haar leven aan het ziekbed gekluisterd. Over haar leven als heilige is in de loop der eeuwen veel geschreven. De tentoonstelling laat dat zien en toont de impact, die de verering van Liduina in de loop der eeuwen op onze maatschappij heeft gehad.
Het was vorig jaar precies 125 jaar geleden dat paus Leo XIII Liduina van Schiedam als heilige erkende. Ter ere van deze gelegenheid heeft de gemeente Schiedam 2015 uitgeroepen tot het Liduina-jaar. Voor het Stedelijk Museum Schiedam, het Gemeentearchief Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum was dat de aanleiding om gezamenlijk een tentoonstelling te maken over dit Schiedamse stadsicoon.
Liduina staat bekend als de patrones van de langdurig zieken. Na een noodlottige val op het ijs was Liduina, voor dat zij stierf, 33 jaar van haar leven aan het ziekbed gekluisterd. Over haar leven als heilige is in de loop der eeuwen veel geschreven. De tentoonstelling laat dat zien en toont de impact, die de verering van Liduina in de loop der eeuwen op onze maatschappij heeft gehad.

SCHIEDAM- Exclusief voor de Vrienden van het Jenevermuseum heeft Caroline Nieuwendijk van het Schiedams Gemeentearchief afgelopen zaterdag een rondleiding gegeven op de tentoonstelling Liduina, van schaatsster tot stadsheilige.

Nieuwendijk is als historicus de drijvende kracht geweest achter de inhoud van deze tentoonstelling. De tentoonstelling is in 2015 gestart en loopt nog door tot en met 20 maart aanstaande.

Tijdens de rondgang over de expositie werd ook ingegaan  op de relatie tussen de Schiedamse jeneverindustrie en de stadsheilige. Door de florerende jeneverindustrie in de 18e eeuw trokken talloze Duitse, vaak katholieke branders en brandersknechten naar Schiedam. Na 1800, toen de katholieken weer openlijk mochten kerken, werd in Schiedam door het katholieke volksdeel de ene na de andere kerk is gebouwd, dankzij ook de opbrengsten uit de jeneverindustrie.
​Zo verrezen respectievelijk de Havenkerk, de Frankenlandse kerk en de Singelkerk, steeds met een hoofdrol voor Liduina als stadsheilige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *