WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

RONDLEIDINGEN GANGENSTELSEL DUINEN HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Gidsen van het Atlantikwall-Museum geven vandaag twee exclusieve rondleidingen door het gangenstelsel onder de duinen van Hoek van Holland. Loop door de onderaardse gangen en bezoek verlaten bunkers diep onder grond. Trek stevige schoenen aan, kleren die vuil mogen worden en vergeet geen zaklamp mee te nemen. Tijdens uw bezoekt daalt u af naar restanten van de voormalige Festung Hoek van Holland, waar de tijd jaren stil heeft gestaan.

Dit unieke bunkercomplex vormde het hoofdkwartier van de Duitse kustartillerie te Hoek van Holland. Vanuit deze grote commandobunker, type M152, werden alle kustbatterijen van de Festung Hoek van Holland geleid, waaronder ook de naastgelegen kustbatterij Vineta. De naam Markostand is het acroniem voor Marine Artillerie Kommandeurs Stand. De Markostand bestaat uit onder andere een observatiepost waaruit in oorlogstijd de zee kon worden overzien alsmede diverse ruimten voor bestudering van kaarten, communicatie en verdediging van het complex.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het complex enigszins aangepast en door Defensie opnieuw gebruikt in het kader van de Koude Oorlog. Het complex bestaat verder uit meerdere grote bunkers die onderling met elkaar verbonden zijn door ondergrondse gangen.

De excursies zijn op zondag 22 oktober en zondag 19 november van 14.50 tot 16.00 uur. Aanvang 14.50 en om 15.00 uur (vertrektijden). Voor deelname dient u te reserveren (HIER). De kosten van de excursie bedragen 7,50 euro per persoon, inclusief toegang tot het Atlantikwall-Museum aan de Noorderpier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *