WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM KOMT MET DRAAIBOEK AANPAK BESMEURDE VOGELS BIJ OLIERAMP

ROTTERDAM- De gemeente Rotterdam is bezig met het opstellen van een draaiboek voor de aanpak van besmeurde vogels in het geval van een olieramp of een ander incident met gevaarlijke stoffen in de haven. Dat heeft wethouder Robert Simons (Leefbaar) bekendgemaakt. De Divisie Havenmeester Rotterdam (DHMR) heeft overleg gevoerd met Vogelklas Karel Schot om de zogenaamde ‘vogelboot’ over te laten nemen door een andere organisatie. Alle partijen die hierbij betrokken zijn, staan open voor deze overdracht.

Het draaiboek dat nu in conceptvorm bestaat, wordt de komende tijd verder uitgewerkt en afgestemd. Het draaiboek geeft aan wie welke verantwoordelijkheden en taken heeft bij een incident waarbij vogels met olie of andere stoffen zijn besmeurd, of waarbij dat risico bestaat. Het draaiboek beschrijft ook welke acties er moeten worden ondernomen en hoe de samenwerking tussen de verschillende partijen verloopt. Het draaiboek is gebaseerd op de landelijke Samenwerkingsregeling afhandeling Besmeurde Vogels (SBV) die sinds 2009 geldt voor de kustgemeenten in Nederland, maar is meer toegesneden op de specifieke situatie in het havengebied.

Het draaiboek is mede een reactie op het incident dat op 23 juni 2018 plaatsvond in de Botlek. Toen botste de Noorse olietanker Bow Jubail tegen een steiger van rederij Odfjell, waardoor er meer dan 200 ton stookolie in de Nieuwe Waterweg lekte. Dit had grote gevolgen voor de vogels, de schepen en de haventerreinen in de omgeving, die allemaal moesten worden gereinigd.

Eén gedachte over “ROTTERDAM KOMT MET DRAAIBOEK AANPAK BESMEURDE VOGELS BIJ OLIERAMP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *