WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘ROTTERDAM MOET OUDEREN MET ALLEEN AOW BETER ONDERSTEUNEN’

ROTTERDAM- Het CBS vraagt Rotterdam meer aandacht te besteden aan de situatie van ouderen die in armoede leven en/of schulden hebben. Vooral ouderen die alleen een AOW-uitkering ontvangen, zouden het moeilijk hebben om rond te komen. Sommigen hebben ook te maken met eenzaamheid en een gebrek aan digitale vaardigheden. Er wordt gepleit voor een persoonlijke en maatwerkgerichte aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke situatie en behoeften van elke oudere. Ook wordt er gevraagd om samen te werken met andere partijen zoals welzijnsorganisaties, ouderenbonden en vrijwilligers.

Rotterdam is één van de armste steden van Nederland, en dat geldt ook voor veel ouderen die in de stad wonen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Rotterdam in 2023 75.150 65-plushuishoudens telde, waarvan 5.460 (7,3%) problematische schulden had. Dat is lager dan het gemiddelde onder alle Rotterdamse huishoudens (16,6%), maar nog steeds een aanzienlijk aantal. Met name in de wijken Feijenoord, Prins Alexander en Delfshaven wonen relatief veel ouderen met een laag inkomen.

Volgens een rapport van het Nibud uit 2022 is het voor ouderen met een laag inkomen in theorie mogelijk om maandelijks rond te komen, dankzij landelijke en lokale regelingen zoals de AOW-uitkering, het AOW-tegoed en de energietoeslag. Deze regelingen moeten echter wel digitaal worden aangevraagd, wat voor veel ouderen een drempel vormt. Bovendien heeft niet elke oudere mensen in zijn of haar omgeving die hierbij kunnen helpen. Eenzaamheid is namelijk een probleem dat zich ook veel onder ouderen voordoet.

De AOW-uitkering is een basispensioen van de overheid voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. De hoogte van de AOW-uitkering hangt af van uw woonsituatie, uw inkomen en het aantal jaren dat u in Nederland heeft gewoond of gewerkt. U kunt uw AOW-uitkering aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

2 gedachten over “‘ROTTERDAM MOET OUDEREN MET ALLEEN AOW BETER ONDERSTEUNEN’

 1. Het zal toch niet zo zijn dat de mensen die altijd netjes hun pensioen hebben betaald gedeeltelijk voor luitjes gaan opdraaien die nooit iets aan een pensioenfonds hebben betaald? Als die mensen tijdens hun werkzame leven pensioenpremie hebben afgedragen hebben ze geen toeslagen of subsidies nodig.

  1. @wallie,
   Ben het voor 99% met je eens.
   Helaas zijn er werkgevers geweest die de pensioen bedragen (achterstallig loon) niet opspaarden van de werknemers.
   Hoeveel lui weten nog geen eens het verschil tussen aow en pensioen?
   Maar de overgrote meerderheid die alleen van een aow moet rondkomen zijn lui die nooit gewerkt hebben of al het geld wat er binnenkwam opmaakten en leefden als God in Frankrijk o.a. middenstanders en zzp’ers.
   Ik ken genoeg van die lui die verkeerde keuzes maakten en nog maken. Van geld opzij zetten hebben ze nog nooit gehoord.
   Voor mensen die echt niet in staat zijn of waren om te werken heb ik geen moeite mee dat deze een aanvulling krijgen.

   Daarnaast verzwijgen lui die van alleen een aow of bijstandsuitkering leven ook de neven inkomsten bestaande uit subsidies, toeslagen en kwijtschelding die ze krijgen.
   Jan met de pet die 40 jaar of langer gewerkt hebben zijn altijd de ‘lul’. Verwacht dat in de toekomst de aow alleen nog uitgekeerd gaat worden aan ‘profiteurs’ die geen pensioen ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *