WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM OP LIJST MET VERWAARLOOSDE GEMEENTELIJKE WEBSITES

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam loopt een groot risico op cyberaanvallen en datalekken, omdat haar websites niet voldoen aan de verplichte beveiligingsstandaarden die gelden voor overheidsorganisaties. Uit een artikel van AG Connect (de Automatisering Gids) blijkt dat driekwart van de websites die in het bezit zijn van gemeenten niet (meer) aan de verplichte beveiligingsstandaarden voldoen. De gemeente Schiedam is één van de gemeenten die hiermee te maken heeft. Het gaat vaak om ‘vergeten’ websites voor begrotingen, evenementen en samenwerkingsverbanden. Sommige gemeenten hebben zelfs enkele honderden websites en weten niet meer precies welke ze zelf beheren en welke niet.

Vanuit de gemeenteraad zijn nu schriftelijke vragen gesteld aan het college over de Schiedamse digitale zaken. Gevraagd wordt of het college bekend is met het artikel, hoeveel websites de gemeente beheert en welke websites het zijn, hoeveel van deze websites nog actueel/in gebruik zijn, hoeveel procent van deze websites voldoet aan de laatste beveiligingsstandaarden en of er beleid is over het omgaan met verouderde websites.

Het artikel van AG Connect stelt dat de verwaarloosde websites een risico vormen voor de privacy en veiligheid van de burgers en de overheid. Ook geven ze een slecht voorbeeld voor andere organisaties die hun websites wel goed willen beveiligen. Het artikel roept de gemeenten op om hun digitale zaken op orde te brengen en hun websites regelmatig te controleren en te actualiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *