WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM START CAMPAGNE TEGEN AFSTEKEN VUURWERK

ROTTERDAM- De gemeente Rotterdam wil alle inwoners duidelijk maken dat er dit jaar geen consumentenvuurwerk mag worden afgestoken in de stad. Daarom start vandaag een stadsbrede campagne die tot en met 31 december duurt. De campagne richt zich vooral op (jonge) Rotterdammers die van vuurwerk houden en laat hen weten dat het afsteekverbod geldt voor alle soorten vuurwerk, behalve de categorie F1. De campagne gebruikt neutrale teksten zoals ‘Vuurwerk afsteken? Nee’ om de boodschap over te brengen. De belangrijkste doelgroep van de campagne zijn jongeren tussen de 12-20 jaar en vuurwerkliefhebbers in Rotterdam.

Het afsteekverbod van consumentenvuurwerk is al sinds november 2020 van kracht in heel Rotterdam. Het verbod is opgenomen in artikel 2:73 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het verbod geldt zowel in de aanloop naar de jaarwisseling als op de dagen dat normaal gesproken vuurwerk mag worden afgestoken volgens de landelijke regels. Het gebruik van sterretjes, knalerwten, grondbloemen en trekrotjes is wel toegestaan en valt niet onder het landelijke en Rotterdamse afsteekverbod. Carbid schieten is in Rotterdam geen traditie en is ook verboden op grond van de APV-artikelen over geluidshinder en het veroorzaken van ontploffing of brandgevaar. Vreugdevuren zijn al 20 jaar verboden op grond van artikel 5:34 van de APV.

Dit jaar heeft de gemeente besloten om geen actie te organiseren waarbij mensen hun vuurwerk kunnen inleveren. De actie van vorig jaar leverde niets op, maar kostte wel veel tijd en moeite van de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie. Rotterdammers die toch van hun vuurwerk af willen, kunnen contact opnemen met het vuurwerkteam van de politie Rotterdam via het telefoonnummer 0900 -8844. Het vuurwerkteam van de politie komt het vuurwerk dan ophalen en zorgt ervoor dat het veilig wordt afgevoerd.

Eén gedachte over “ROTTERDAM START CAMPAGNE TEGEN AFSTEKEN VUURWERK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *