WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM TEGEN FINANCIEEL KORTEN RET OM MINDER BUSDIENSTEN

ROTTERDAM- De RET krijgt een financiële korting van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), die het afschalen van de stadsbussen afkeurt. De Rotterdamse wethouder Vincent Karremans (VVD) staat echter aan de kant van de RET en vraagt om meer begrip voor hun situatie. De MRDH, die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de regio, is erg bezorgd over de personeelsproblemen bij de OV-bedrijven en laat een onafhankelijk onderzoek doen. Karremans heeft al een – volgens hem – ‘indringend gesprek’ gehad met de RET en biedt zijn hulp aan om de crisis op te lossen.

De RET beweert dat de afschaling van de busdienstregeling nodig is om voorspelbaar en betrouwbaar OV aan te kunnen bieden aan de reizigers. De vervoerder kampt met een hoog ziekteverzuim en een ongunstig saldo van instroom en uitstroom van personeel. De RET wil de dienstregeling terugbrengen tot een vergelijkbaar niveau als in het najaar van 2023, toen er ook minder bussen reden. De frequenties en lijnvoering zullen zoveel mogelijk gelijk blijven, maar wel rekening houdend met de nieuwe CAO-afspraken en aangepaste rijtijden. Het Rotterdamse OV-bedrijf werkt nog aan de precieze uitwerking van de afschaling, die de betrokken lijnen, frequenties en kwantiteiten zal bevatten.

De MRDH zal de RET financieel korten voor de dienstregelingskilometers die minder gereden worden. De metropoolregio vindt dat de verantwoordelijkheid voor de personeelsproblematiek bij de OV-bedrijven zelf ligt, maar wil wel een scherp beeld krijgen van de situatie op de OV-arbeidsmarkt. Daarom heeft de MRDH het extern onderzoeksbureau ingeschakeld om te onderzoeken hoe de OV-bedrijven omgaan met de personeelsproblematiek en of er aanbevelingen gedaan kunnen worden om uit deze uitermate onwenselijke situatie te komen. Ook wil de MRDH weten of zij zelf een rol kan spelen in het oplossen van de crisis.

De wethouder vindt dat het externe onderzoek dat de MRDH laat uitvoeren geen dag te vroeg komt. Karremans heeft ook met de RET gesproken over de mogelijkheden om personeel te werven en te behouden en heeft aangegeven dat de gemeente de RET graag met raad en daad bijstaat. Zelf gelooft de wethouder dat de crisis alleen te boven gekomen kan worden door samen te werken in een sfeer van aanspreekbaarheid en transparantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *