WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM TREEDT NIET OP TEGEN COMMERCIËLE SCHULDHULP

ROTTERDAM- Er zit geen meerwaarde in een onderzoek naar misleiding door commerciële schuldhulpverleners in Rotterdam, vindt het college van burgemeester en wethouders. Dit antwoordt het college op vragen van de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad, die zich zorgen maakt over de schuldenindustrie en de uitbuiting van kwetsbare mensen.

De PvdA stelt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) momenteel onderzoekt of commerciële aanbieders van schuldhulpverlening zich schuldig maken aan misleiding. Deze bedrijven wekken online de indruk dat ze namens de gemeente opereren, wat verboden is en kwetsbare mensen uitbuit.

Het college vindt dat de gemeente geen actieve rol of taak heeft in het onderzoeken of toezicht houden op commerciële schuldhulpverlening. Als de gemeente misleiding constateert, wordt dit gemeld bij de ACM, de aangewezen toezichthouder.

De gemeente biedt gratis schuldhulpverlening aan haar inwoners aan en stemt de dienstverlening af op hun behoeften. Voor mensen die niet door de gemeente geholpen willen worden, zijn er alternatieven zoals bewindvoerders en advocaten, mits zij zich aan de wet- en regelgeving houden. Commerciële kantoren en stichtingen mogen ook schuldhulpverlening aanbieden, maar de controle op misleiding ligt niet bij de gemeente.

Wat het college betreft is het belangrijk dat mensen met schulden goed geïnformeerd keuzes kunnen maken en dat commerciële schuldhulpverleners duidelijk zijn over hun diensten en kosten. De ACM heeft eerder onderzoek gedaan naar misleidende praktijken en partijen aangesproken op hun verantwoordelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *