WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM WIL ALGORITMEN NU ‘POSITIEF INZETTEN’

ROTTERDAM- De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar (Denk) heeft aangegeven dat hij verder wil gaan met ‘het positief inzetten van algoritmen in maatschappelijke vraagstukken’. Hij wil daarmee ‘het verkeerd gebruik van algoritmen voorkomen en bestrijden’. Hij maakte dat duidelijk bij de presentatie van de plannen die hij heeft om ervoor te zorgen dat alle inwoners van Rotterdam toegang hebben tot digitale voorzieningen en weten hoe deze te gebruiken. Achbar: ‘Alleen dan kan iedere Rotterdammer meedoen aan de (digitale) samenleving. Deze ambitie die het Rotterdams college van B&W eerder in het coalitieakkoord ‘Eén stad’ beschreef, is nu uitgewerkt in het programmaplan Digitale inclusie. Het programmaplan bevat onder andere acties om de digitale vaardigheden van de Rotterdammers te vergroten, de digitale dienstverlening van de gemeente te verbeteren en de digitale rechten van de burgers te waarborgen’, zo wordt beweerd door de wethouder.

Een verkeerd gebruik van algoritmes in overheidssystemen kan (onbedoeld) inwoners uitsluiten. Om dat te voorkomen wil de gemeente Rotterdam inwoners betrekken bij de ontwikkeling en het gebruik hiervan. Hiervoor zet de gemeente een ‘Rotterdams Civic AI-Lab’ op, waarin ze participatie op algoritmen organiseren. De gemeente denkt zo van persoonlijke ervaringen te leren, om ervoor te zorgen dat technologie en algoritmen geen onbedoelde gevolgen hebben zoals uitsluiting, maar ook om ervoor te zorgen dat de kansen van AI benut worden.

De FNV en Platform Burgerrechten hebben in 2021 via een brief al eens een dringende oproep gedaan aan de Rotterdamse gemeenteraad om per direct te stoppen met de bestaande opsporingsmethode voor bijstandsfraude. De algoritmen die gebruikt worden zijn mogelijk discriminerend en in strijd met de privacywetgeving. De gemeente werd kort daarvoor door de Rekenkamer op de vingers getikt over het gebruik van fraude-algoritmen die ze inzet op bijstandsgerechtigden. Het college belooft om verbeteringen aan te brengen in de opsporing, zoals meer transparantie, controle en menselijke betrokkenheid. Het college wil ook samenwerken met andere gemeenten en de landelijke overheid om een ethisch kader voor het gebruik van algoritmen te ontwikkelen.

PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies

Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.

Klik HIER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *