WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM ZIET VRIJWILLIG VERTREK UIT ASIELOPVANG

ROTTERDAM- In Rotterdam is het vrijwillig vertrek begonnen uit de opvang van derdelanders. Hoewel nog een deel niet wenst te gaan zal de gemeente hen momenteel niet uitzetten. De gemeente Dordrecht heeft eerder al een begin gemaakt met het uitzetten van derdelanders. De VVD en Leefbaar Rotterdam benadrukken het belang van het volgen van dit voorbeeld en het uitzetten van uit de Rotterdamse opvang, om zo het vermeende draagvlak voor opvang te behouden.

De wethouder is vooralsnog niet voornemens om derdelanders uit de opvang te zetten in Rotterdam. De reden hiervoor is dat de derdelanders tot nu toe vrijwillig zijn vertrokken, waardoor het ontzeggen van toegang tot de opvang of het uitzetten niet nodig is gebleken.

Op dit moment verblijven nog 12 derdelanders in de gemeentelijke opvang van Rotterdam. Dit betreft 7 mensen met een lopende asielaanvraag en 5 die in beroep zijn gegaan tegen het terugkeerbesluit van de IND en een voorlopige voorziening toegekend hebben gekregen. De wethouder geeft aan dat per individu wordt bekeken wat zijn of haar status is. Zolang er een voorlopige voorziening is, behoudt men recht op opvang en voorzieningen volgens de Richtlijn lijdelijke Bescherming, totdat er een uitspraak is in de beroepszaak. In Rotterdam worden mensen met een asielaanvraag opgevangen tot zij kunnen verhuizen naar een COA-opvanglocatie.

Derdelanders zijn mensen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning, bijvoorbeeld Afrikanen die in de Oekraïne verbleven, en van daaruit naar Nederland zijn gekomen, maar die na 4 maart 2024 niet meer vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) in Nederland. Zij moeten Nederland verlaten tenzij ze een lopende asielaanvraag hebben, een reguliere verblijfsvergunning hebben gekregen, of een bericht van de rechter dat ze in Nederland mogen blijven tot er een uitspraak is in hun beroepszaak.

2 gedachten over “ROTTERDAM ZIET VRIJWILLIG VERTREK UIT ASIELOPVANG

  1. Vrijwillig vertrokken? En toen kwam er een olifant met een heeeeele lange snuit, en die blies zó het verhaaltje uit. En ze leefden nog lang en gelukkig. Welterusten lieve kijkbuiskinderen.

  2. Beetje misleidende kop. Een handjevol vertrek (richting de illegaliteit in afwachting van het zoveelste pardon). Een deel is weer bezwaren aan het stapelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *