WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

RUIMTEGEBREK HUISARTSEN SCHIEDAM: PATIËNTENSTOPS

SCHIEDAM- In Schiedam kunnen nieuwe patiënten zich niet inschrijven bij de bestaande huisartsenpraktijken, omdat deze vol zijn. De situatie wordt ondersteund door een onderzoek van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV). Dit onderzoek toont aan dat 77% van alle huisartsen in heel Nederland nadelen ondervindt door ruimtegebrek, en 52% heeft grote behoefte aan verbouwen of verhuizen, maar loopt tegen belemmeringen aan.

De gemeente Schiedam heeft in 2023 geconstateerd dat er 6485 inwoners waren die niet bij een huisarts ingeschreven stonden. Dit betekent niet per se dat deze inwoners geen vaste huisarts hebben, maar het wijst wel op een capaciteitsprobleem bij de huisartsenpraktijken. Patiëntenstops zijn een direct gevolg van dit probleem, waardoor inwoners alleen als passant bij een huisarts terecht kunnen.

Er zijn prognoses die aangeven dat er de komende jaren een tekort aan huisartsen zal zijn binnen Schiedam, met een geschat tekort van 3,7 fte in het huidige jaar, dat naar verwachting zal oplopen tot 6,9 fte in 2040. Dit wordt mede veroorzaakt door pensioneringen en de wens van sommige huisartsen om in deeltijd te werken.

Om een positief vestigingsklimaat voor huisartsen te bevorderen, onderneemt de gemeente Schiedam verschillende initiatieven. Zo wordt er bijvoorbeeld actief gezocht naar kansen voor (her-)huisvesting van huisartsenposten en wordt dit onder de aandacht gebracht bij Zorgverzekeraar DSW en de Zorgorganisatie Eerste Lijn. Ook vindt er regelmatig overleg plaats tussen zorgverzekeraars, regionale huisartsenorganisaties en de gemeente.

De Facilitaire Stichting Gezondheidszorg werkt samen met verschillende zorgorganisaties om huisartsen te ondersteunen bij hun huisvestingsproblematiek, door geschikte panden te verwerven en deze aan te passen voor gebruik door huisartsenposten.

4 gedachten over “RUIMTEGEBREK HUISARTSEN SCHIEDAM: PATIËNTENSTOPS

 1. Ruimtegebrek voor huisartsen(posten) in Schiedam?
  Op de hoek Grote markt – Nieuwstraat staat al jarenlang een groot pand leeg en is flink aan het verpauperen.
  De eigenaar is niet bereikbaar, staat op een brief te lezen, bevestigd door de gemeente.
  Is het niet mogelijk het pand te onteigenen en daar een huisartsen onderkomen te maken.
  Een paar gipswantjes, likje verf en het ziet er netjes uit. Als huisart(sen) kunnen ze vast en zeker vluchtelingen vinden met de juiste papieren. Volgens een bepaalde groep Nederlanders zitten er ook hoogopgeleide mensen tussen de vluchtelingen, dus ook artsen en niet alleen gelukzoekertjes.
  Beetje bijspijkeren en ze kunnen meteen aan de slag.

 2. Nee gelukkig niet.
  Het is dat grote witte hoekpand, zover ik me kan herinneren heette het vroeg het Witte huis.
  Je brengt me wel op een idee om de haathuizen op de Doctor Schaepmansingel en het Raam om te bouwen tot huisarts locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *