WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHADUW OVER WINNEN PUBLIEKSPRIJS METROSTATION HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Metrostation Hoek van Holland Strand is winnaar van de Rotterdam Architectuurprijs 2024 (de publieksprijs), maar de feestelijke stemming rond de Rotterdam Architectuurprijs wordt overschaduwd door zorgen over de veiligheid. Hoewel het Metrostation de publieksprijs in de wacht sleepte, neemt de criminaliteit in het gebied toe sinds de opening van het station.

Het bekroonde station, een ontwerp van Marc Verheijen en de Architectenploeg Stadsontwikkeling Rotterdam, werd gerealiseerd door Boskalis Swietelsky. Met het station veranderde een oude NS-spoorlijn in een directe metroverbinding met het strand, wat een toestroom van bezoekers naar het gebied bracht, mits het weer daartoe aanleiding gaf.

Sinds de eerste metro op 31 maart vorig jaar passagiers naar het strand vervoerde, zijn al meerdere geweldsincidenten gemeld. Op 12 mei vielen nog twee gewonden door geweld in een volle metro bij halte Hoek van Holland Haven. Een agressieve patiënt, vermoedelijk onder invloed van alcohol of drugs, werd op 24 februari gearresteerd op het strand. Bovendien ontplofte een explosief bij de Hoekse Vishandel tijdens de kerstnacht.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft tot nu toe slechts één incident erkend: de vechtpartij op het terras van een strandpaviljoen op 10 juni 2023. Hij beweert dat het steekincident op 18 juni niet gerelateerd is aan het strand of de metro, maar voor de opening van het metrostation waren er geen vergelijkbare incidenten, wat de vraag oproept of de nieuwe verbinding bijdraagt aan de toegenomen onrust. Op die vraag van VVD en Leefbaar Rotterdam (Ingrid Coenradie) is vorig jaar nog ontkennend gereageerd door de burgemeester.

4 gedachten over “SCHADUW OVER WINNEN PUBLIEKSPRIJS METROSTATION HOEK VAN HOLLAND

 1. Ja dat was al voorspeld. De drempel om naar Hoek van Holland te komen is weg. Je gaat er niet zo makkelijk op je scooter heen vanuit Rotterdam. Nu kunnen alle ‘jongeren’ gratis (zwart) naar het strand. Heb medelijden met de ondernemers daar. De parkeerplaats bij “s Gravenzande mag wel uitbreiden.

 2. Strandbezoek en voetbal, ze leiden dus blijkbaar beiden tot vernielingen en geweld. Beter de oorzaak wegnemen dan aan symptoonbestrijding doen. Voetbal dus zonder publiek en het strand moeilijk bereikbaar maken.

 3. Vrijwel overal waar o.v. komt, komt ellende.
  In het verleden reed er geen tram langs zwembad Groenoord, geen problemen.
  Na komst van tram, veel problemen.
  Zwembad Pernis geen metro, geen problemen.
  Na komst metro, veel problemen.
  Binnensteden worden geterroriseerd door roversbendes sinds komst metro Hoekse lijn.

 4. Was geen verrassing, precies aan de andere kant van de lijn, Nesselande is er ook altijd gezeik in de zomermaanden. Dit had men makkelijk kunnen voorzien, dat dit zou gaan gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *