WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM EN DE EERSTE WERELDOORLOG

SCHIEDAM- Het Schiedams Gemeentearchief komt met een expositie over de Eerste Wereldoorlog. Precies 100 jaar geleden woedde een oorlog die heel Europa en de rest van de wereld veranderde. ‘Nederland bleef neutraal’ staat in de geschiedenisboeken, maar dat wil niet zeggen dat de oorlog in onze buurlanden aan ons voorbijging. Ook aan Schiedam niet.

Samengestelde foto van Belgische vluchtelingen en Duitse krijgsgevangenen in hetzelfde pand, maar met vier jaar verschil. (foto rechts: Spaarnestad foto)
Samengestelde foto van Belgische vluchtelingen en Duitse krijgsgevangenen in hetzelfde pand, maar met vier jaar verschil. (foto rechts: Spaarnestad foto)

Sommige gemobiliseerde mannen waren jaren van huis en haard. Er kwamen bijvoorbeeld veel buitenlanders naar Schiedam. Zo zaten in een groot pand van een tabaksfabrikant aan de Noordvest in 1914 Belgische vrouwen en kinderen die gevlucht waren voor het oorlogsgeweld. En vier jaar later werden in hetzelfde pand Duitse krijgsgevangenen ondergebracht, waar ze in een orthopedische werkplaats protheses kregen aangemeten en daarmee leerden omgaan. Deze boeiende geschiedenis wordt verder uitgewerkt in een expositie.

‘Schiedam in de Eerste Wereldoorlog’ is het hoofdthema tijdens de open dag van het Gemeentearchief op vrijdagmiddag 10 oktober 2014. Van één tot vijf uur ’s middags zal op de derde verdieping van het Stadserf 1 het thema worden uitgewerkt met onder meer twee lezingen en exposities. Ook zijn boeken in de aanbieding, waaronder dubbele exemplaren uit de bibliotheek.