WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM TEKENT CONVENANT HUISVESTING VLUCHTELINGEN EN ASIELZOEKERS

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam heeft samen met twaalf andere gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond een convenant ondertekend over de huisvesting van vluchtelingen voor de periode 2023-2025. Het convenant is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en beoogt een vrijwillige samenwerking tussen de betrokken gemeenten op het gebied van asielopvang en integratie van vluchtelingen.

Het convenant houdt in dat er een nieuw regionaal bestuurlijk afstemmingsoverleg wordt gevormd, dat de Regionale Regie Tafel wordt genoemd. Dit overleg neemt de rol over van de veiligheidsregio, die tot nu toe verantwoordelijk was voor de coördinatie van de huisvesting van vluchtelingen, asielzoekers en Oekraïners. De veiligheidsregio zal zich de komende tijd terugtrekken uit dit dossier, omdat er naar verwachting een nieuwe wet komt die de provincie de coördinerende rol geeft voor de huisvesting van deze groep. Deze wet heet de ‘Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne’ en is momenteel in behandeling in het parlement.

Ook voor de reguliere asielopvang en de huisvesting van vluchtelingen wil de provincie een regionale afstemming zien. Dit is ter voorbereiding op een mogelijke invoering van de ‘Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’, die gemeenten meer zeggenschap geeft over de asielopvang in hun gebied. Ook voor deze wet geldt dat deze niet controversieel is verklaard en wordt behandeld in het parlement. De Regionale Regie Tafel zal ook een rol kunnen spelen in deze afstemming. Het convenant respecteert echter de eigen (college)bevoegdheden van de deelnemende gemeenten en is gebaseerd op een vrijwillige samenwerking.

Eén gedachte over “SCHIEDAM TEKENT CONVENANT HUISVESTING VLUCHTELINGEN EN ASIELZOEKERS

  1. Ik dacht toch dat die luitjes met gummibootjes kwamen i.p.v. met een Boeing. En dan allemaal mannen in de militaire leeftijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *