WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAMMER VREEST TOEKOMST ROTTERDAMSE MOLEN

SCHIEDAM- De Schiedamse molenaar Leendert Sprong (56) is al veertig jaar molenaar op de De Zandweg, de monumentale korenmolen aan de Kromme Zandweg in Rotterdam-Charlois. Een jubileum dat overschaduwd wordt door zorgen nu de gemeente Rotterdam bekend heeft gemaakt de molen te willen afstoten. Rotterdam verwierf De Zandweg in 1959 om hem daarna volledig te restaureren. De molen heeft nog nooit te maken gehad met grote rampen, maar er dreigt er volgens de Schiedammer nu wel één door de dreigende bezuiniging. Dat is trouwens ook het geval met de andere Rotterdamse molens: De Ster en de Lelie in Kralingen, de Vier Winden in Hillegersberg en De Hoop in Rozenburg.

Voor een andere functie dan malen zou De Zandweg totaal ongeschikt zijn, volgens Sprong. Wanneer er een andere werkfunctie in trekt, zou het met malen gedaan zijn en is dit deel van het cultureel erfgoed voor altijd verloren.

Als twaalfjarig Schiedammertje maakte Sprong kennis met molen De Noord in Schiedam en ging er helpen met malen. Hij bleek het helemaal in zich te hebben en ging in 1989 als beroepsmolenaar werken op De Vrijheid en in 1993 ook op De Palmboom, beide in zijn woonplaats. Als joch van nauwelijks zestien kwam hij in 1974 daarnaast als hulpmolenaar terecht op De Zandweg en ook die molen is hij tot dusverre veertig jaar trouw SONY DSCgebleven.