WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAMMERS KUNNEN STOPPEN MET SCHEIDEN RESTAFVAL

SCHIEDAM- Vanaf begin volgend jaar hoeven Schiedammers geen plastic verpakkingen, metalen en drankkartons (PMD) meer apart te houden van het restafval. Dit geldt voor alle inwoners, ook voor degenen die in laagbouw wonen. Het PMD wordt dan samen met het restafval naar de afvalverwerker gebracht, waar het met moderne technieken wordt gescheiden. Dit heet nascheiding.

Uit onderzoek blijkt dat nascheiding van PMD makkelijker, milieuvriendelijker en goedkoper is dan het zelf scheiden van PMD. De gemeente Schiedam heeft daarom afgelopen zomer besloten om voor nascheiding van PMD te kiezen, ook voor de laagbouw. De gemeenteraad heeft op dinsdag 12 december de afvalstoffenverordening aangepast en daarmee toestemming gegeven om nascheiding van PMD in het eerste kwartaal te starten.

Meer ruimte voor restafval Inwoners van laagbouw kunnen hun PMD-afval straks gewoon in dezelfde kliko doen als het restafval. Die kliko wordt elke twee weken door Irado geleegd. Sommige huishoudens hebben misschien niet genoeg aan één kliko. Daarom kunnen zij een grotere kliko of een extra kliko aanvragen, zonder extra kosten. In januari krijgen de inwoners een brief van Irado en de gemeente met meer informatie over de verandering van hun PMD-kliko naar een restafvalkliko en hoe zij een grotere of extra kliko kunnen aanvragen. Vroeger konden inwoners van laagbouw hun restafval ook in de ondergrondse containers doen. Door de verandering zijn er minder ondergrondse containers voor restafval nodig. Ongeveer 30 containers worden daarom weggehaald, later in het eerste kwartaal. Deze containers worden door Irado gebruikt om andere ondergrondse containers te vervangen die aan vernieuwing toe zijn.

Afval scheiden blijft belangrijk Wie toch liever het PMD apart wil houden, kan dat nog steeds doen bij een van de vijftig ondergrondse PMD-containers die blijven staan bij onder andere winkelcentra. Voor de andere soorten afval, zoals papier, gft(e), glas en textiel, is het nog steeds belangrijk om ze gescheiden aan te bieden, zodat ze zo goed mogelijk kunnen worden gerecycled. Deze soorten afval kunnen namelijk niet goed uit het restafval worden gehaald met de huidige techniek.

Meer informatie over de verandering in de inzameling van PMD vindt u op schiedam.nl/pmd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *