WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAMSE ‘STEIGERS’ BRENGT ROTTERDAM NIET VAN DE WIJS

SCHIEDAM- Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam toont zich enthousiast over de pilot ‘Maatschappelijk Herbestemmen’ (van crimineel vermogen), ondanks de praktijk zoals die maanden terug al in Schiedam aan het licht is gekomen.

Op 17 april wordt de aanpak in Schiedam geëvalueerd, verkondigt Aboutaleb aan Rotterdamse volksvertegenwoordigers. Rotterdam heeft, geïnspireerd door het project in Schiedam, de basis gelegd voor een vergelijkbaar initiatief. Eind vorig jaar is Rotterdam al door de Rijksoverheid op de hoogte gebracht van plannen voor in beslag genomen panden in Crooswijk. Begin dit jaar zijn verkennende gesprekken gestart tussen de gemeente en het Rijk over de vorm en bestemming van dit vastgoed. Deze gesprekken zullen de komende maanden worden voortgezet, waarbij de panden momenteel nog niet in de gewenste staat verkeren.

In september werd duidelijk dat het project De Steigers in Schiedam-Gorzen, dat in juni 2023 feestelijk werd geopend door minister Dilan Yeşilgöz (VVD) en toenmalig burgemeester Jules Bijl (D66), op dat moment slechts één jongere onder zijn hoede had. Verder was het al die tijd muisstil rond het project en was het pand in de Gorzen gesloten. Deze informatie kwam naar voren uit de antwoorden die het college van burgemeester en wethouders gaf aan de Schiedamse gemeenteraad.

De fracties van het AOV en de OPS hebben dan al hun zorgen geuit over de effectiviteit van het project, dat gevestigd is in een voormalig buurthuis in de Dwarsstraat. Desondanks blijft Aboutaleb positief over de potentie van dergelijke initiatieven om crimineel vermogen ten goede te laten komen aan de maatschappij.

De verwachting is dat de pilot in Rotterdam in 2025 zal starten, met de ambitie om te demonstreren dat criminaliteit niet loont. De toekomstige bestemming van de afgepakte panden, of de opbrengsten uit de verkoop ervan, zullen bijdragen aan de ontwikkeling van het gebied en de preventie van ondermijnende criminaliteit, zo luidt ook hier weer de belofte.

Voorlopige resultaten in Rotterdam worden niet eerder dan begin 2026 verwacht.

Eén gedachte over “SCHIEDAMSE ‘STEIGERS’ BRENGT ROTTERDAM NIET VAN DE WIJS

  1. Criminaliteit loont wél. Kijk maar eens hoe rijk ons koningshuis is geworden door eeuwenlange criminaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *