WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SLOOP WACHT VOOR EERSTE HUIZEN TARWEWIJK ROTTERDAM

ROTTERDAM– De toekomst van de Tarwebuurt op Rotterdam-Zuid blijft onzeker na het sloopbesluit van Woonstad. De SP in de Rotterdamse raad heeft zich uitgesproken tegen de sloop van deze cultuurhistorisch waardevolle volksbuurt. Het bestuur van Woonstad heeft echter op 6 maart 2024 besloten tot sloop, ondanks bezwaren van bewoners en de SP, die vinden dat sloop alleen mag doorgaan met instemming van ten 70% van de bewoners.

De Blankenburgstraat, Zwartewaalstraat en Stoppelstraat zijn door de bewoners aangewezen om direct van de slooplijst verwijderd te worden. Woonstad heeft renovatie overwogen, maar technisch onderzoek wijst uit dat de staat van de woningen te slecht is om dit haalbaar te maken. De Tarwebuurt is in het ‘Handelingsperspectief Tarwewijk 2013’ al aangewezen voor verandering naar een gezinsbuurt als onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.

Een stedenbouwkundige verkenning, uitgevoerd door Woonstad Rotterdam en de gemeente, heeft funderingsproblemen aan het licht gebracht. Dit heeft bijgedragen aan het besluit om de buurt te vernieuwen. De gemeente heeft actief deelgenomen aan het participatieproces met de bewoners. De intentie is om een niet toekomstbestendig deel van de stad te vernieuwen, wat gevolgen heeft voor de huidige bewoners. Woonstad en de gemeente werken samen om bewoners te ondersteunen bij het vinden van een andere woning, met een sociaal plan en duidelijkheid over verhuisopties. De sloopfasering is afgestemd op de terugkeerwens van de bewoners, maar de weerstand tegen het sloopbesluit blijft bestaan.

Eén gedachte over “SLOOP WACHT VOOR EERSTE HUIZEN TARWEWIJK ROTTERDAM

  1. Best wel zonde van die geinige pandjes, geen schotelantennes, geen schuttingkies en wat groen in de tuintjes. Als ze dan zo nodig willen slopen kunnen ze beter die straatjes achter de Broersveld leegvegen, echte wangedrochten uit de socialistische 80er jaren. Was dit trouwens niet een creatie van het illustere duo Scheeres & Zijdenveld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *