WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

STADSBESTUUR ROTTERDAM REGELT ISLAMITISCHE BEGRAAFPLAATS

ROTTERDAM- De gemeente Rotterdam heeft een voorlopige reservering van een stuk grond aan de Maeterlinckweg toegekend aan de Stichting Islamitische Begraaforganisatie IBO, die een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust wil realiseren. Het stadsbestuur, dat bestaat uit Leefbaar, VVD, D66 en Denk, zal binnenkort de gemeenteraad formeel om goedkeuring moeten vragen voor dit plan. De volgende stappen in het proces zijn het vaststellen van de prijs van de grond en het opmaken van de businesscase van de grondexploitatie. Op basis daarvan zal de Stichting IBO weten hoeveel geld er vanuit de gemeenschap moet worden opgehaald om de begraafplaats te financieren. Verder moet er ook een omgevingsplan worden gemaakt voor deze locatie, waarbij onder andere ecologisch onderzoek naar de flora en fauna van het gebied wordt gedaan.

De begraafplaats is bedoeld om ruimte te bieden aan alle moslims uit de regio Rotterdam, ongeacht hun stroming of achtergrond. De gemeente vindt het belangrijk dat de Stichting IBO zoveel mogelijk moskee-organisaties betrekt bij dit initiatief en hen de kans geeft om hieraan mee te werken.

Het oorspronkelijke plan van de gemeente was om de grond voor de begraafplaats in eeuwigdurende erfpacht uit te geven, zoals gebruikelijk is voor alle grond met een maatschappelijke bestemming in Rotterdam. De wet op de Lijkbezorging geeft echter aan dat een geloofsgemeenschap recht heeft op eigendom van de grond die de gemeente beschikbaar moet stellen voor een begraafplaats. Daarom heeft het stadsbestuur in dit geval besloten om af te wijken van het beleid en de grond toch in eigendom te geven aan de Stichting IBO.

De kosten voor de realisatie van de islamitische begraafplaats zullen volledig vanuit de gemeenschap worden gedragen; het werven van fondsen voor grond in eigendom zal waarschijnlijk makkelijker gaan dan voor grond in erfpacht. De gemeente zal echter wel aanvullende voorwaarden stellen aan het eigendom, die vergelijkbaar zijn met die bij erfpacht, om zo het voortbestaan van de begraafplaats en het belang van de gemeente te waarborgen.

Volgens de soennah (een gebod van de profeet Mohammed) is het beter voor een moslim om begraven te worden in het land waar hij of zij is overleden, en dat zo snel mogelijk te doen, mits dat volgens de islamitische regels kan gebeuren. Een van de voordelen van het begraven in Nederland is dat de begrafenis hier veel sneller kan plaatsvinden dan in de eigen landen van de mohammedanen. Bovendien hebben steeds meer mensen de voorkeur om begraven te worden in de buurt van waar hun familie woont, zodat hun familie meer aan hen zal denken, hen vaker zal bezoeken en meer gebeden voor hen zal uitspreken.

6 gedachten over “STADSBESTUUR ROTTERDAM REGELT ISLAMITISCHE BEGRAAFPLAATS

  1. Dit is nou typisch voor die lui , wel hun leven lang profiteren van de Nederlanders maar uiteindelijk er niet tussen begraven willen worden ………………… Het is gewoon vergif wat zich steeds verder in onze samenleving verspreidt .

  2. Ik begrijp het ook niet meer.
    Dat volk en links adder gebroed lopen te schreeuwen dat we ‘ het samen’ moeten doen en integratie en samenwerking van iedereen in Nederland, maar wel apart begraven worden?
    Zelfs in de dood verdommen moslims om bijeen te zijn met niet moslims.
    Eigenlijk ben ik hiet toch wel blij mee. Je zal maar naast, op of onder zo snorreman liggen voor eeuwig.

    1. Nou heeft mijn schoonmoeder ook een aardige snor , of zou dat dan toch al die jaren mijn schoonvader zijn geweest ? Ik ben nl. in de loop der jaren ook behoorlijk kippig geworden ……………..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *