WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

STADSBESTUUR ROTTERDAM WORSTELT MET VRAGEN FRAUDEONDERZOEK

ROTTERDAM- De burgemeester en wethouders van Rotterdam hebben de gemeenteraad om uitstel gevraagd voor het beantwoorden van schriftelijke vragen over een lopend onderzoek naar fraude en corruptie bij de afdeling Vastgoed.

Na een onthullende publicatie is vorig jaar zomer een onderzoek gestart naar de praktijken van fraude en corruptie bij de afdeling Vastgoed. Uit de publicatie bleek dat twee medewerkers van de afdeling, Max en Jacco, zich schuldig hebben gemaakt aan het doen van verdachte transacties met vastgoedbedrijven, terwijl hun leidinggevenden een oogje dichtknepen. De twee medewerkers zijn inmiddels ontslagen, maar beweren dat zij niet vrijwillig handelden, maar onder druk werden gezet door hun superieuren. Max en Jacco waren verantwoordelijk voor het uitvoeren van due diligence-analyses. Dit hield in dat zij de risico’s van vastgoedtransacties moesten onderzoeken, maar zij kregen hierbij geen medewerking van hun leidinggevenden. Zij hebben in de media naar buiten gebracht dat er bij de afdeling Vastgoed sprake was van een cultuur van fraude en corruptie, waarbij onrechtmatig panden en grond zijn verkocht aan partijen met een twijfelachtige reputatie.

De vragen zijn gesteld door de Partij voor de Dieren. De partij wil onder meer weten waarom verschillende medewerkers en leidinggevenden van de afdeling Vastgoed zijn vertrokken, of er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag of belangenverstrengeling, en hoe de rol en onafhankelijkheid van de afdeling Due Diligence is gewaarborgd.

De wethouders stellen dat zij meer tijd nodig hebben voor interne afstemming, omdat het aantal vragen en het detailniveau hoog zijn. Bovendien willen zij voorkomen dat de beantwoording van de vragen het lopende onderzoek frustreert, waarvoor zij een extern bureau hebben ingeschakeld. Zij verwachten de vragen uiterlijk 19 maart 2024 schriftelijk te kunnen beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *