WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

STADSKANTOOR SCHIEDAM HOUDT NOG VAST AAN WEGWERPBEKERS

SCHIEDAM- Het Schiedamse Stadskantoor heeft aangekondigd dat de overstap van wegwerpbekers naar herbruikbare bekers is uitgesteld tot komende zomer. Dit besluit volgt na vragen van gemeenteraadslid Yorick Haan (GroenLinks) over het aanhoudende gebruik van plastic wegwerpbekers in strijd met de nieuwe regelgeving.

Sinds 1 januari 2024 gelden nieuwe voorschriften die het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes met plastic verbieden in kantoren, bedrijven en instellingen. Deze maatregel is ook van toepassing op overheidskantoren. Desondanks worden bij de drankenautomaten in het Stadskantoor nog steeds plastic wegwerpbekers gebruikt.

In een schriftelijke reactie geeft het college van Burgemeester en Wethouders aan dat de vervanging van de wegwerpbekers door herbruikbare exemplaren complexer is dan het lijkt. De verandering zou invloed hebben op andere processen en bestaande contracten, zoals schoonmaak en afvalinzameling. Bovendien speelt de houding en het gedrag van de gebruikers een rol bij de overstap naar herbruikbare bekers.

Het stadsbestuur deelt de mening van GroenLinks dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft in het naleven van wetten en het voorkomen van zwerfafval. Het huidige gebruik van wegwerpbekers zou echter niet leiden tot extra zwerfafval. De vervanging van de warme drankenautomaten en de introductie van herbruikbare bekers staan gepland voor de zomerperiode, wat voldoende tijd zou bieden voor een zorgvuldige invoering.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de naleving van de regels. Staatssecretaris Heijnen heeft echter opdracht gegeven om niet te handhaven op bepaalde onderdelen, waaronder papieren of kartonnen bekers en verpakkingen met maximaal 5% plastic, waardoor de huidige bekers van het Stadskantoor onder deze uitzondering vallen. Op dit moment zijn er geen sancties verbonden aan het niet voldoen aan de nieuwe voorschriften.

Het stadsbestuur verwacht rond de zomer volledig aan de voorschriften te kunnen voldoen, wanneer de nieuwe drankenautomaten en herbruikbare bekers worden geplaatst.

Eén gedachte over “STADSKANTOOR SCHIEDAM HOUDT NOG VAST AAN WEGWERPBEKERS

 1. Het zelf niet houden aan de regels zien we telkens weer bij de gemeente Schiedam.
  Mogen andere bedrijven dan ook met dergelijke flut smoezen wegkomen.
  Dacht het niet, die dienen de wet te volgen.
  Er is geen enkele ruimte voor een excuus, deze wet is jaren geleden naar de gemeente gecommuniceerd.
  Men heeft hm naast zich neergelegd, want deze wet geldt alleen voor gepeupel.
  Als de gemeente Schiedam al problemen heeft iets dergelijks te organiseren, hoe moet het dan gaan met ECHTE taken.???
  Erg vreemd dat het respect voor ambtenaren blijft dalen, maar niet heus….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *