WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

START NATIONALE TUINWEEK BEATRIXPARK

open tuinen Vlaardingen Ambacht 2open tuinen Vlaardingen AmbachtSCHIEDAM- Op zaterdag 14 juni wordt in het Beatrixpark in Schiedam het startschot gegeven voor de Nationale Tuinweek in de Waterwegregio. De landelijke organisatie Groei & Bloei organiseert dit jaar voor het eerst de Nationale Tuinweek. In deze week staat de tuin in al zijn facetten in de belangstelling. Ook de afdeling Waterweg Noord organiseert diverse activiteiten.

Op zaterdag 14 juni van 11.00 tot 16.00 vindt in het Beatrix een tuin- en groenevenement plaats. Hier presenteren diverse organisaties zich die zich bezig houden met groen en natuur in Schiedam. Aanwezig zijn onder meer: Eetbaar Schiedam, Voedselbank tuinieren Schiedam, de Poldertuin, Groei&Bloei Waterweg Noord en de Vrienden van het Beatrixpark. Wethouder Patricia van Aaken zal hier de openingshandeling verrichten voor de Nationale Tuinweek.

Met dit evenement wordt de Nationale Tuinweek officieel geopend. Andere activiteiten in deze week zijn open tuinen in Vlaardingen Holy en Vlaardingen Ambacht op zaterdag 14 juni, een rondleiding door het oudste stadspark van Nederland ‘De Plantage’ op maandag 16 juni, een ecowandeling op en rond het volkstuincomplex Thurlede in Schiedam op woensdag 18 juni en tot slot een worskhop ‘verrassend moestuinieren’ door Eetbaar Schiedam op donderdag 19 juni in Natuurcentrum De Boshoek in Schiedam.

TUINEN KIJKEN IN VLAARDINGEN

Op 13 en 14 juni zetten bewoners, ondernemers en streekmuseum hun (tuin)deuren wagenwijd open tijdens het Rondje Ambacht (Vlaardingen) (op vrijdag 13 juni van 16.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 14 juni van 11.00 tot 16.00 uur. Op negen (tuin)locaties in de wijk Ambacht vindt u groencreaties, brocante, kunst, historie en stadslandbouw. Het startadres voor dit rondje Ambacht is het Burgemeester de Bordesplein 1 in Vlaardingen.
Op 14 juni, van 10.00 tot 17.00 uur zijn diverse tuinen in Vlaardingen Holy opengesteld. Het startadres van het Rondje Holy is de Juliana van Stolberglaan 4. In sommige tuinen zijn extra’s te vinden als kunst of iets te eten of drinken. Het is ook leuk en leerzaam om ideeën op te doen voor uw eigen tuin. De tuineigenaren staan u graag te woord.

GROENE WANDELINGEN DOOR SCHIEDAM

In Schiedam ligt de nadruk op groenbeleving door rondwandelingen in bijzonder groen. Op maandag 16 juni bijvoorbeeld door het oudste stadspark van Nederland: De Plantage. Huib Sneep verzorgt een rondleiding door dit park, waarbij je kennis maakt met het verrassend grote bomensortiment, de extensieve vaste plantenborders en de Wereldboom.
Verzamelen om 19.30 bij het herdenkingsmonument in de Kop van de Plantage (Lange Nieuwstraat, t.h.v. het oude postkantoor).
Op een andere manier rondkijken in en rondom een volkstuincomplex. Dat kan op woensdag 18 juni om 19.30 uur tijdens de ecologische wandeling op en rond Volkstuincomplex Thurlede in Schiedam. Stadsecoloog Hans de Kruijf laat je kennismaken met ecologische bijzonderheden op en rond het Volkstuincomplex. Verzamelen op het parkeerterrein bij Thurlede aan de Parkweg in Schiedam (doorlopen/rijden tot aan het einde van de parkeerplaats).

WORKSHOP
Op donderdag 19 juni van 20.00 tot 21.30 uur laat Eetbaar Schiedam in de workshop ‘Verrassend moestuinieren’ zien hoe je in een beperkte ruimte verrassend gemakkelijk, verrassend mooie en verrassend bijzondere groente, fruit en kruiden kunt kweken.
Locatie: Natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3 in Schiedam.
Voor deze workshop is aanmelden noodzakelijk. Dat kan via info@eetbaarschiedam.nl Deelname is gratis. Koffie en thee zijn tegen betaling verkrijgbaar.

Meer informatie over de activiteiten vindt u HIER