WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TABOE OP ‘LAAG- EN HOOGOPGELEID’ IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Er moeten alternatieve benamingen komen voor de termen laag- en hoogopgeleid. Op initiatief van Denk, de fractie Van Dijk en GroenLinks moet het gemeentebestuur in gesprek gaan met de ambtelijke organisatie en het onderwijsveld om samen op zoek te gaan naar die alternatieve benamingen.

Volgens de drie partijen vindt er een voortgaande segregatie plaats in de samenleving, onder andere langs de lijnen van de genoten opleiding. De termen ‘ laag- en hoogopgeleiden’ worden in de Tweede Kamer en in diverse gemeenten al niet meer gebruikt, of zoveel mogelijk vermeden. In gemeentelijke documenten van Schiedam wordt nog wel gebruik gemaakt van termen zoals laag- en hoogopgeleid.

Anno 2019 spreekt men in het onderwijsveld ook bewust van ‘studenten’, wanneer het feitelijk gaat om scholieren, van VMBO tot VWO. In de standaardtaal spreekt men van een leerling met betrekking tot het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs en van een student als het over het hoger onderwijs gaat (Hoge School/Universiteit). Het aanpassen van de taal naar politieke wenselijkheid is een vorm van newspeak: een instrument om de vrijheid van gedachten te beperken, wanneer die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen.
Taal wordt door de drie partijen gezien als een machtig instrument om inclusiviteit te bewerkstelligen. Gezamenlijk stellen zij: ‘De genoten opleiding mag daarom nooit een waardeoordeel in zich meedragen over de positionering in de samenleving. Schiedammers met alle mogelijke onderwijsachtergronden kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan onze samenleving, waarbij de een niet meer waard is dan de ander.’

Een raadsmeerderheid steunt die ideeën en wil door het stadsbestuur worden geïnformeerd over de voortgang van het zoeken naar de alternatieve benamingen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *