VLAARDINGEN- Het Stadsarchief Vlaardingen heeft ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis een expositie ingericht in en over het voormalige hoofdpostkantoor aan de Westhavenkade 40, nu KADE40. Post kan praktisch, fijn, vervelend en verdrietig zijn en je kunt het krijgen van ‘Vriend & Vijand’, zoals het thema van deze Maand van de Geschiedenis luidt. Nu we mailen, chatten en skypen is de papieren post behoorlijk verminderd, maar in de tijd dat het hoofdpostkantoor in gebruik was, was de communicatie per post veel prominenter dan nu. In 1964 had het postkantoor zelfs een dag en nacht geopende zelfbedieningsruimte met onder andere 351 postbussen.
Vanaf de ingebruikname in 1939 tot 1989 is het gebouw aan de Westhavenkade 40 een Post-, Telegrafie- en Telefoniekantoor. Het is op verzoek van de Rijksgebouwendienst ontworpen door rijksbouwmeester Johan G.Robbers, die gevangenissen, postkantoren en onderwijsgebouwen als specialiteit heeft. Bij het ontwerp van het gebouw houdt hij rekening met een eventueel uitbrekende oorlog. De deuren, ramen en luiken zijn gas- en scherfvrij. Voor zowel personeel als bezoekers van het postkantoor komt er een scherfvrije kelder. Het kantoor krijgt een eenvoudige maar weloverwogen vormgeving. De grote raampartijen laten veel daglicht binnen en boven de hoofdingang komt een gevelreliëf.
Enige tijd na de oorlog wordt het gebouw te klein om aan de vraag van het explosief groeiende aantal inwoners te voldoen, maar pas in 1959 ontstaan er concrete plannen voor uitbouw en uitbreiding van het gebouw. In 1961 verhuist een twintigtal werknemers met een administratieve functie, waaronder ook het loketpersoneel, naar een gebouw aan de Callenburgstraat. Met zeven loketten hoopt de PTT hier de Vlaardingers tijdelijk van dienst te kunnen zijn. De 62 postbestellers en expediteurs blijven tijdens de verbouwing gewoon in het pand aan de Westhavenkade werken.
Er komt een nieuwe aan- en uitbouw aan de Westhavenkade 40 en een overkapt los- en laadperron. Ondertussen wordt ook het bestaande gebouw opgeknapt en gemoderniseerd. Een dag en nacht geopende zelfbedieningsruimte met 351 postbussen, drie postzegelautomaten, een briefkaartenautomaat plus wisselautomaat, brievenbus en telefooncel zijn nu voor iedere Vlaardinger op ieder tijdstip te benutten. Enorme ruimten voorzien van verrijdbare sorteerstellingen worden gecreëerd voor de afdelingen expeditie, briefpost, pakketpost en de afdeling postbestelling. De expeditieafdeling wordt uitgerust met een machinale stempelmachine. Op vrijdag 25 september 1964 is de officiële opening. De maandag erop kan het publiek het uitgebreide en gemoderniseerde postkantoor bezoeken. Er werken op dat moment 25 administratieve ambtenaren en 68 postbestellers. In 1989 verhuist het hoofdpostkantoor naar de Waalstraat. Diverse kleine postagentschappen nemen in 2010 de diensten van dit kantoor over als het sluit. In 2013, na jaren van leegstand, trok KADE40, het nieuwe centrum voor kunst en cultuur in Vlaardingen, in het pand aan de Westhavenkade 40.
Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers fraaie foto’s, bouwtekeningen en andere interessante archivalia zoals een plakboek en correspondentie van de Rijksgebouwendienst over de bouw, bekijken. Dit is afkomstig van het stadsarchief. Ook Streekmuseum Jan Anderson heeft een mooie bijdrage aan de expositie geleverd met historische poststukken uit het midden van de 19e eeuw, prentbriefkaarten, tegeltjes, brievenbussen, uniformplaten en meer.
Wie herinneringen heeft aan het voormalige postkantoor aan de Westhavenkade of gewoon benieuwd is naar het Vlaardingse verleden, is welkom in cultureel centrum KADE40. De tentoonstelling is de hele maand oktober – met uitzondering van de herfstvakantie, want dan is KADE40 gesloten – te bezichtigen tijdens de openingstijden van KADE 40: dinsdag t/m donderdag van 10.00 tot 21.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.