WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TOCHTSTRIPPLAKKERS VLAARDINGEN VLIEGEN ELKAAR IN DE HAREN

VLAARDINGEN- Drie lokale aanbieders van energiebesparende diensten hebben een brief gestuurd naar de Vlaardingse gemeenteraad en het college van B&W om hun teleurstelling en verbazing te uiten over de recente aanbesteding voor Energiefixers. De aanbesteding, die bedoeld is om de zogenaamde energiearmoede tegen te gaan, is gewonnen door Regionaal Energie Loket (REL) uit Amsterdam. De lokale aanbieders vinden dat REL geen maatschappelijke waarde levert voor de gemeente Vlaardingen en dat de beoordelingscriteria niet eerlijk zijn toegepast.

Energiefixers zijn mensen die bij andere inwoners eenvoudige energiebesparende maatregelen doorvoeren, zoals het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie. De gemeente Vlaardingen heeft een aanbesteding uitgeschreven om een partij te selecteren die deze dienst kan leveren. Op 21 december 2023 is bekendgemaakt dat REL de winnaar is van de aanbesteding, met een score van 100%.

De lokale aanbieders WoonWijzerWinkel, Sobolt en MeGreen zijn het daar niet mee eens. Zij stellen dat REL geen lokale betrokkenheid heeft en geen rekening houdt met de sociale en ecologische impact van de aanbesteding.
De drie verongelijkte lokale aanbieders geven een voorbeeld van een soortgelijke situatie in Amsterdam, waar een sociaal initiatief genaamd Fixbrigade, dat werkzoekenden en stagiairs opleidde tot energiefixers, een nieuwe aanbesteding heeft verloren van een commerciële partij. Zij vrezen dat dit ook in Vlaardingen zal gebeuren en dat de bestaande maatschappelijke structuren zullen worden vernietigd.

Energiefixers kunnen de inwoners helpen om hun energierekening te verlagen zolang niets wordt gedaan aan de klimaatbelastingen (gebaseerd op de klimaathoax) waardoor consumenten in de financiële problemen zijn gekomen.

3 gedachten over “TOCHTSTRIPPLAKKERS VLAARDINGEN VLIEGEN ELKAAR IN DE HAREN

  1. Onze overheid kan meer dan de energiefixers door die belachelijk hoge op diefstal lijkende belasting op energie fors te verlagen.

  2. Een beetje nuance: waar in de brief aan B&W met name de nadruk op ligt, is dat het zonde is dat er bij aanbestedingsprocedures geen of weinig aandacht wordt gegeven aan het lokale aspect. En zou in de toekomst wel aan te raden zijn. Zowel Sobolt als de WoonWijzerWinkel als wij van MeGreen zijn (relatief) lokaal betrokken. Niemand heeft officieel bezwaar gemaakt tegen de procedure. Overigens is de brief ook niet uit mijn naam gestuurd. Bel me gerust als je meer wil weten over hoe ik erover denk (mijn telefoonnummer is te vinden op onze site). Groetjes Nina van MeGreen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *