WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘VERHANDELBARE PARKEERRECHTEN VOOR SCHIEDAM-WEST’

SCHIEDAM- Er hangt een experiment in de lucht met zogenaamde ‘verhandelbare parkeerrechten’ voor Schiedamse wijken met een gebrek aan parkeerruimte. Wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks) speelt met het idee en noemt Schiedam-West als voorbeeld.

Ooijevaar: “Feit is dat er in Schiedam wijken zijn die niet gebouwd zijn op het aantal auto’s dat er nu op af komt. In West bijvoorbeeld, 5.289 parkeerplaatsen en 5.625 huishoudens. Een simpel rekensommetje leert als iedereen recht zou hebben op een parkeerplek dat je dan al te kort komt. Verhandelbare parkeerrechten is daar een van de opties voor. Ik noem het even het dubbeltjesparkeren. Dat zou ook een experiment kunnen zijn. Het is eigenlijk een soort Blauwe Zone met als enige verschil dat je wel een klein bedragje moet betalen.”

Dat dubbeltje is vervolgens wel van groot belang. De wethouder legt uit: “ Het heeft er vooral mee te maken dat we het op die manier parkeerbelasting kunnen noemen. Als mensen dan niet betalen dan moeten we ze beboeten. Dan gaat de boete niet naar de Staat, maar dan kunnen we het een naheffing noemen en vloeit het terug in de gemeentekas. En daarmee kunnen we onze eigen handhaving bedruipen. Dus dat is eigenlijk de belangrijkste reden om die 10 cent te vragen.”

Het idee bij verhandelbare parkeerrechten is dat wanneer een kleiner aantal rechten worden uitgegeven dan er auto’s zijn, handel in rechten wordt gecreëerd. Wie minder parkeert dan het gekregen aantal rechten, kan rechten verkopen en wordt zo per saldo beloond; wie meer parkeert koopt per saldo bij.
Ooijevaar: “En als dan iemand al zijn parkeerrecht zou willen verkopen dan nog moeten we erover na gaan denken of dat parkeerrecht dan alleen verkocht kan worden als parkeerplaats of ook voor andere doeleinden. Daar zijn we nog helemaal niet uit. Als we al dat experiment zouden gaan invoeren, want het is allemaal nog in voorbereiding.”

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

11 gedachten over “‘VERHANDELBARE PARKEERRECHTEN VOOR SCHIEDAM-WEST’

 1. Ik woon zelf in West ik denk als alle uitzendkrachten auto,s en buiterlandse kentekenplaten weg zijn het probleem opgelost is want voorheen hadden wel er geen last van pak dat probleem eerst aan en je zal zien dat werkt
  M.v.g mr de bruin ik hoop dat ik van u hoor (maar ik denk het niet)

 2. Nu begrijp ik het hoe Ooievaar de GIFT aan onze nieuwe stadsbewoners (interieur voor de vluchtelingen) wil bekostigen, gewoon de andere Schiedammers opzadelen met wazige parkeerkosten. Of is dit geld nu bedoeld Schiedam Groenoord aardgas vrij te maken? Één bonk ellende die politiek in Schiedam!!!

 3. De parkeerproblemen zijn jaren geleden begonnen en Schiedam doet er gewoon niets aan. Walgelijk. Parkeren buiten de parkeervakken en op het trottoir is het nieuwe normaal in Schiedam West.

  Een simpel rekensommetje leert dat als je woningen gaat volstoppen met buitenlandse arbeidsmigranten, het snel uit de hand gaat lopen met het aantal eigen auto’s, bestelbusjes en uitzendauto’s per woning. Hier zijn twee maatregelen hard nodig:

  – Verbied het volstoppen van een woning met arbeidsmigranten. Woningen die dienst doen als hotel voor uitzendbureau’s komen de leefbaarheid van een wijk niet ten goede.
  – Introduceer betaald parkeren. Eerste auto per woning tegen schappelijk / kostendekkend tarief. Voor extra auto’s dient fors betaald te worden.

  Op dwaze Groenlinkse plannen zitten wij in West niet te wachten. Kom eens met een echte oplossing en zorg dat de wijk weer leefbaar wordt.

  1. Helemaal mee eens, hetzelfde is ook het geval in Vlaardingen. Ik weet zeker, dat wanneer dit zo door blijft gaan, de autochtone Nederlander zijn/haar geliefde stad gaat verlaten, vanwege deze situatie, mijzelf inbegrepen.

 4. Er is structureel geen plek, wat valt er te verhandelen als je niet zeker bent van een plek. Gebakken lucht om de gemeente kas te spekken. Van de bewoners kun je niet zeggen dat ze geen oplossingen hebben aangedragen maar die worden zonder pardon van tafel geveegd. Doe nog een paar perkjes en spuuglelijke plantenbakken waar niets in groeit

 5. Maak gewoon van heel schiedam west gewoon betaald parkeren woon zelf bij de vijfsluisen waar iedereen maar parkeert voor de metro of bij de vijfsluisen werkt of een tweede auto bezitten waarvan de vergunning te duur is en degene die daar wonen kunnen op de stoep staan .

 6. Ach ja, laten we betaald parkeren invoeren . Laten we vooral gaan betalen voor de 0.9 deel
  parkeerplaats per woning. Laten we vooral gaan betalen voor iets wat er dus helemaal niet is . Laten we met dat verdienmodel nog meer handhavers inhuren ,die we dan nog meer naheffingen laten opleggen op de uit machteloosheid fout geparkeerde auto,s . Ach ja waarom ook niet! Ik kreeg deze week een uitnodiging van de gemeente thuisgestuurd .het betrof een feestje ter ere van de oplevering herinrichting schrijversbuurt. Ik zou het geen feest willen noemen want de hele herinrichting is de start geweest van de teneergang van de wijk. Voor de herinrichting was er ook parkeerdruk , maar in veel mindere mate als na de herinrichting. Dit werd al geopperd tijdens de inspraak avonden. Het zou me dan ook niets verbazen als er op of rond dit ,,feest,, weer een of ander plannetje van de gemeente er eenzijdig doorgedrukt gaat worden , want van enige serieuze inspraak door de bewoners is er nog nooit sprake geweest, die waren en zijn er alleen maar om te klagen en binnenkort dus ook om daar voor te gaan betalen . Welkom in schiedam!!

 7. Het sowieso pure discriminatie ,, Oost en het centrum moeten betalen, hier in Oost is het gekomen , door de grote toestroom Oostblokkers.
  Parkeer vergunning kost zo’n kleine €90

 8. Géén plek voor je auto maar wel een bekeuring van € 105,00 voor het op de stoep parkeren omdat er geen plek is om normaal je auto neer te zetten!
  Belachelijke actie en zeker voor de minima onder ons.
  Hoeveel bekeuringen zouden er inmiddels uit geschreven zijn.

 9. Ik begreep dat buitenlandse kentekens niet worden bekeurd, ze komen niet aan of kunnen ze niet handhaven… nou daar wordt je ook niet vrolijk van. Hoe willen ze dan betaald parkeren gaan administreren is dan mijn vraag????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *