WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VLAARDINGEN: WAT BIJ BRAND IN PORTIEK?

VLAARDINGEN- Op de website van de gemeente Vlaardingen wordt bewoners van portiekwoningen geadviseerd wat te doen bij brand.

Portiekwoningen hebben meestal maar één vluchtweg. Er is maar één weg naar binnen en dus ook maar één weg naar buiten. Daarnaast moet deze weg ook nog met anderen gedeeld worden.
In het geval van een brand in één van de portiekwoningen of in het trappenhuis vraagt dit om een bijzondere aanpak.

Bij rook in de eigen woning: ga direct naar buiten en doe de deur van  de woning dicht (neem wel uw huissleutel mee). Door de dichte deur zal de rook zich niet verspreiden in het trappenhuis. Bel daarna de  brandweer! Waarschuw andere bewoners in het portiek! Wacht buiten op de komst van de brandweer en informeer de brandweer wat er aan de hand  is! Geef uw huissleutel aan de brandweer

Bij brand of rook in het portiek blijft u in de woning en doet u ramen en deuren dicht. Leg een (vochtige) handdoek tegen de kier aan de onderkant van de voordeur om zo de rook buiten de woning te houden. Ga naar het balkon aan de straatzijde, daar kan de brandweer het beste bij u komen. Als zich hier geen balkon bevindt ga dan naar het grootste raam aan de straatzijde. Trek de aandacht van de brandweer. Bijvoorbeeld door te fluiten en te zwaaien. Probeer niet naar beneden te klimmen of naar een ander balkon over te steken!
 
Maar u kunt ook voorzorgsmaatregelen nemen. Dat doet u door ervoor te zorgen dat het portiek en de gang leeg blijven. Laat daar geen papieren, dozen, kinderwagens, fietsen of andere dingen staan. Hierdoor wordt de vluchtroute belemmerd en wordt het moeilijker voor de hulpverleners om het portiek in of uit te gaan. Laat dus geen spullen in het portiek staan. Doe uw papier in stenen- of ondergrondse papiercontainers. En zet uw spullen in de berging. Die is daarvoor bedoeld.

Op de luiken in de daken van trappenhuizen van portiekwoningen zit vaak een slot. Bewoners vragen zich wel eens af waarom deze luiken afgesloten zijn omdat je er dan bij brand niet door kunt vluchten. De luiken zijn echter alleen bedoeld om toegang tot de daken te verschaffen voor onderhoudswerkzaamheden en niet als vluchtroute. Sterker nog, als de luiken bij brand in het portiek geopend zouden worden, dan ontstaat er trek waardoor de brand alleen maar erger wordt.

Ga voor meer informatie over ‘Veiligheid Voorop, dat doe je samen!’   naar de website www.veiligheid-voorop.nl of bel (0900) 8387 (10 cent per  minuut). En volg op Twitter: veiligheidvoorop