WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘VLAARDINGERS OP 1 BIJ TOEWIJZING SOCIALE HUURWONINGEN’

VLAARDINGEN- Er moeten in de regio met gemeenten en woningcorporaties afspraken worden gemaakt dat Vlaardingse woningzoekenden voorrang krijgen op corporatiewoningen in de haringstad, zolang de regio niet genoeg nieuwe woningen bouwt. Ook wil de gemeenteraad dat ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten in Vlaardingen hun marketing vooral richten op mensen die al in Vlaardingen wonen.

De gemeenteraad maakt zich zorgen over de krapte op de huurmarkt in Vlaardingen. De regio heeft al afspraken gemaakt om meer woningen te bouwen, maar die worden niet goed nagekomen. Daardoor is het voor de woningzoekenden steeds moeilijker om een woning te vinden. Uit de cijfers die het college van burgemeester en wethouders heeft gepubliceerd, blijkt dat de slaagkans voor een sociale huurwoning in Vlaardingen is gedaald van 1,9% in 2021 naar 1,6% in 2022. Dat betekent dat van de 36.912 actief woningzoekenden die in 2022 een poging hebben gedaan om een woning in Vlaardingen te krijgen, slechts 790 huishoudens een woning in Vlaardingen toegewezen hebben gekregen. De gemeente Vlaardingen vindt dit een onacceptabele situatie en wil daarom actie ondernemen om de woningmarkt in de stad te verbeteren.

De toewijzing van corporatiewoningen in de regio Rijnmond wordt geregeld door WoonnetRijnmond, waar 12 gemeenten en 23 corporaties bij zijn aangesloten. Dit betekent dat Vlaardingse huurwoningen die vrijkomen doordat huishoudens naar een duurdere woning verhuizen, ook kunnen worden toegewezen aan woningzoekenden uit andere gemeenten. De gemeenteraad vindt dit oneerlijk, omdat sommige van die andere gemeenten zelf te weinig betaalbare huurwoningen bouwen en zo de druk op de Vlaardingse woningmarkt vergroten. De gemeenteraad merkt ook op dat veel van de nieuw gebouwde koopwoningen in Vlaardingen worden gekocht door huishoudens van buiten de stad, die daarmee geen doorstroming binnen Vlaardingen bevorderen en geen goedkopere woningen achterlaten.

2 gedachten over “‘VLAARDINGERS OP 1 BIJ TOEWIJZING SOCIALE HUURWONINGEN’

  1. Het zal waarschijnlijk worden, Palestijnen op 1, Oekraïners op 2, alle andere ,, vluchtelingen ” op 3 en Vlaardingers op 4.

  2. Je bent wel erg optimistisch Hans.
    Er zijn vele gelukzoekertjes uit voormalige Oostbloklanden die geen vluchteling zijn maar wel heel ‘zielig’.
    Nog maar 1.6% heeft als Vlaardinger kans op een sociale huurwoning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *