WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘VOORSPOEDIG VERLOOP BOUW OMSTREDEN WINDTURBINES VLAARDINGEN’

VLAARDINGEN- De gemeente Vlaardingen is tevreden over de voortgang van de bouw van de twee windturbines op het terrein van het voormalige Oeverbos. De aannemer doet zijn best om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden. Het Deltapad, dat tijdelijk is afgesloten voor fietsers, zal naar verwachting over een paar weken weer opengesteld worden. Tot die tijd kunnen fietsers gebruik maken van een aangegeven omleidingsroute.

De gemeente Vlaardingen ziet echter geen reden om extra onderzoek te doen naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van Bisfenol-A, een stof die vrij zou komen bij de slijtage van de windturbinebladen. Dit tot ongenoegen van StadsBelangen Vlaardingen (SBV), de lokale politieke partij die zich zorgen maakt over de gevolgen van Bisfenol-A voor mens en milieu. SBV heeft het college van burgemeester en wethouders gewezen op een onderzoek van ‘The Norwegian Environmental Protection Agency’, waaruit zou blijken dat windturbinebladen jaarlijks zo’n 60 kg Bisfenol-A kunnen produceren. Bisfenol-A is een hormoonverstorende stof die in verband wordt gebracht met kanker en andere gezondheidsproblemen. Bovendien kan 1 kg Bisfenol-A miljarden liters water vervuilen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft echter laten weten dat Bisfenol-A geen rol heeft gespeeld bij de vergunningverlening voor de windturbines in Vlaardingen. Er is ook geen nulmeting gedaan bij de bestaande windturbine om te controleren of er sprake is van Bisfenol-A-uitstoot. Het college vindt dat er op basis van de huidige inzichten, adviezen en wet- en regelgeving geen aanleiding is geweest om een nulmeting te houden of om de meetresultaten te monitoren. De gemeente volgt de laatste ontwikkelingen en bijbehorende adviezen vanuit het RIVM, DCMR, GGD en het landelijk beleid. Daar blijft het bij.

Eén gedachte over “‘VOORSPOEDIG VERLOOP BOUW OMSTREDEN WINDTURBINES VLAARDINGEN’

  1. Wat toevoegingen op dit kankerrisico; RIVM heeft onlangs een “quickscan” gedaan naar dergelijke situatie (https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2022-0235.pdf , er is inmiddels een vervolg op gekomen maar dit is toegespitst op windmolens op zee.) Daarin wordt gesteld dat de totale uitstoot aan microplastics per jaar 3 tot 13 kg is. BPA is hier maar een klein deel van; hooguit 0,01% van de weggesleten epoxyverf. Das hooguit enkele grammen per jaar.
    Daar wil ik aan toevoegen; natuurlijk is het zorgwekkend en moet hier snel wat mee gebeuren. Maar; epoxyverf wordt ook voor bijvoorbeeld schepen gebruikt. De verf van zo’n romp slijt ook heel hard. Toch lijkt het me geen goed idee geen schepen te bouwen tot er een oplossing is. Met windmolens net zo, des te meer omdat de stroom die daarmee zonder fossiele brandstof wordt opgewerkt ook uitstoot van andere kankerverwekkende stoffen voorkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *