WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VUURWAPEN EN AANHOUDINGEN NA INVAL PANDEN ROTTERDAM

ROTTERDAM- Afgelopen week zijn door Dienst Infra van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties diverse auto’s gecontroleerd op de hoofdinfrastructuur gericht op de criminaliteitsbestrijding. Daarbij zijn ook panden doorzocht in Rotterdam. In vier zaken is voor ruim 850.000 euro aan geld in beslag genomen. Een van de in beslag genomen items was een vuurwapen, maar dat is niet alles: zeven verdachten, variërend in leeftijd van 22 tot 46 jaar, zijn aangehouden. Deze operatie is uitgevoerd door de Dienst Infra van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties.

De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties is een van de twee landelijke eenheden van de Nederlandse politie en is opgericht op 1 januari. Samen met de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies is deze eenheid ontstaan uit een splitsing van de voormalige Landelijke Eenheid. Deze splitsing werd aanbevolen door de commissie-Schneiders.

De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties heeft als doel om op nationaal en internationaal niveau gecoördineerd op te treden. Ze werkt nauw samen met alle andere politie-eenheden en bouwt aan een versterkte nationale intelligencevoorziening.

Dienst Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (DLOC): Dit centrale punt coördineert grote operaties en zorgt voor overzicht, samenwerking en efficiëntie. Het DLOC houdt de vinger aan de pols van wat er in alle regio’s speelt en stemt de politie-inzet af op de veiligheidssituatie van dat moment.

Intelligence LX: Deze afdelingen hebben landelijke taken, waaronder internationale informatie-uitwisseling en nationale coördinatie. Ze bieden overzicht en inzicht in de veiligheidssituatie voor operationele politietaken. Daarnaast fungeren ze als aanspreekpunt voor organisaties zoals Europol en Interpol.

Dienst Specialistische Operaties (DSO): Deze dienst ondersteunt de Nederlandse politie operationeel en brengt geavanceerde technologische vernieuwingen. Ze voeren gespecialiseerde taken uit, zoals het inzetten van de bereden politie, speur- en specialistische dieren, experts van het Landelijk Forensisch Service Centrum en het Netwerk van Expertiseteams.

Dienst Infrastructuur: Deze dienst beveiligt de Nederlandse hoofdinfrastructuur, waaronder snelwegen, waterwegen, spoorwegen en luchtruim. Ook de politiehelikopters vallen onder deze dienst.

Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB): Deze dienst beschermt personen, zoals leden van het Koninklijk Huis, politici, diplomaten en andere door het bevoegd gezag aangewezen personen. Afhankelijk van de dreiging schaalt de dienst op in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het Openbaar Ministerie1.

Kortom, de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties speelt een cruciale rol in het bestrijden van criminaliteit in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *