WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VVD SCHIEDAM: ‘KAPPEN MET DOSEERINSTALLATIE HARREWEG’

De doseerinstallatie zorgt er in de spits voor dat slechts één auto om de twee a drie minuten kan doorrijden. Het systeem vormt een obstakel tegen automobilisten die de files op A13 willen ontlopen.
De doseerinstallatie zorgt er in de spits voor dat slechts één auto om de twee a drie minuten kan doorrijden. Het systeem vormt een obstakel tegen automobilisten die de files op A13 willen ontlopen.
SCHIEDAM- De VVD in Schiedam wil af van de verkeerdoseerinstallatie aan de Harreweg ten noorden van Schiedam. Volgens de liberalen is de verkeerssituatie in Midden Delfland de laatste jaren ingrijpend gewijzigd waardoor het doseersysteem overbodig zou zijn.
Volgens de Fietsersbond is de  VVD  niet goed geïnformeerd over de fietsinfrastructuur tussen Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam en Delft. Fietsers vanuit Vlaardingen met Delft als bestemming (route Breeweg/Veenweg) hebben geen vrijliggend fietspad, en moeten over de volle lengte van de route mengen met autoverkeer dat met de doseerinstallatie  wordt gereguleerd Fietsers vanuit Schiedam met Delft-West als bestemming (route Harreweg) moeten in Abtswoude mengen met (gedoseerd) autoverkeer. Fietsers met Delft-Centrum als bestemming (route Groeneweg) moeten in Kerkbuurt mengen met (gedoseerd) autoverkeer. Fietsers met de TUwijk en Delft-Oost (route Groeneweg) als bestemming moeten in Kerkbuurt en Kandelaar mengen met (gedoseerd) autoverkeer Fietsers vanuit Rdam Overschie met Delft als bestemming (route Delftweg) moeten mengen met (gedoseerd) autoverkeer in Zweth en in Overschie.
Volgens de Fietsersbond is de VVD niet goed geïnformeerd over de fietsinfrastructuur tussen Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam en Delft.
Fietsers vanuit Vlaardingen met Delft als bestemming (route Breeweg/Veenweg) hebben geen vrijliggend fietspad, en moeten over de volle lengte van de route mengen met autoverkeer dat met de doseerinstallatie  wordt gereguleerd
Fietsers vanuit Schiedam met Delft-West als bestemming (route Harreweg) moeten in Abtswoude mengen met (gedoseerd) autoverkeer.
Fietsers met Delft-Centrum als bestemming (route Groeneweg) moeten in Kerkbuurt mengen met (gedoseerd) autoverkeer.
Fietsers met de TUwijk en Delft-Oost (route Groeneweg) als bestemming moeten in Kerkbuurt en Kandelaar mengen met (gedoseerd) autoverkeer
Fietsers vanuit Rdam Overschie met Delft als bestemming (route Delftweg) moeten mengen met (gedoseerd) autoverkeer in Zweth en in Overschie.

Hoofdreden om het verkeersdoseringssysteem ooit aan te leggen was de veiligheid voor fietsers te vergroten. In Schiedam zou inmiddels tot aan Delft een gescheiden fietspad naast de weg zijn aangelegd, meent de VVD. Daarnaast denkt de partij dat het openstellen van de A4 Noord een positief effect zal hebben op de verkeersdruk op de A13 en daarmee het gebruik van de Harreweg als sluiproute grotendeels of zelfs helemaal zal wegnemen. Ook zal de verkeersveiligheid op de Harreweg door het doseringssysteem (lange files, tegemoetkomend verkeer dat er niet langs kan en daardoor door de berm rijden, vrachtwagens voor boerderijen die vast komen te staan etc.) eerder ongunstig wordt beïnvloed dan verbeterd. Bovendien staat het verkeersdoseringssysteem vaak op een ‘error’ melding door aanrijdingen of storingen.

De VVD verneemt graag van het stadsbestuur hoeveel het kost om het huidige systeem in stand te houden en wat de aanvullende kosten voor onderhoud zijn. Ook wil de VVD weten of er een analyse beschikbaar is waarin wordt onderzocht of het onderliggende verkeersnet in Midden Delfland ontlast gaat worden als de A4 open gaat.