WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ZUIDBUURT VLAARDINGEN VALT IN EIGEN GROENE ZWAARD

VLAARDINGEN- De Zuidbuurt, het groengebied tussen Vlaardingen en Maassluis, is vooralsnog tevergeefs in opstand gekomen tegen de plannen van Rijkswaterstaat (RWS) om een zonnepark te bouwen op en rond de Hollandtunnel (Blankenburgtunnel). De bewoners voelen zich bedrogen door RWS, omdat dit indruist tegen de beloftes die gemaakt zijn over het herstel van het landschap na de aanleg van de tunnel. In een petitie, die door bijna alle bewoners is ondertekend, hebben de Zuidbuurters zich uitgesproken tegen het zonnepark. Ze hebben de petitie op 24 juli overhandigd aan het college van B en W van Vlaardingen, maar niets wijst op een rem op de plannen, die zijn gebaseerd op de groene actiekreten van diezelfde bewoners uit het verleden, met steun van de SP en GroenLinks (voorstanders van zonnepanelen).

RWS wil een zonnepark van 10 hectare en 25.000 panelen bouwen voor de tunnel. Het park levert jaarlijks 8 miljoen kWh, genoeg voor de tunnel. RWS wil in 2030 zogenaamd ‘klimaatneutraal’ zijn en het park helpt bij de omstreden ‘energietransitie’. De energietransitie is omstreden, omdat het een grote impact heeft op de economie, het milieu, de infrastructuur en de maatschappij.

De bewoners wijzen erop dat ze samen met de gemeenten Vlaardingen en Maassluis, en andere organisaties, fel hebben geprotesteerd tegen de Blankenburgtunnel en voor de Oranjetunnel hebben gepleit. Toen RWS toch voor de Blankenburgtunnel koos, hebben ze toezeggingen gedaan over de ondergrondse aanleg, de groene inpassing en andere maatregelen in de Zuidbuurt. De Zuidbuurters zeggen nu: ‘Daarmee hebben we uiteindelijk kunnen leven, ook al was de overlast tijdens de bouw enorm en is een mooi gebied grotendeels verloren gegaan. Maar als er nu als dank voor onze medewerking een zonnepark komt op of bij de Hollandtunnel, of elders in de Zuidbuurt, dan is dat in strijd met wat RWS ons heeft beloofd en toegezegd bij het besluit om deze tunnel te bouwen.’

RWS had duidelijk gezegd dat het landschap in het meest kwetsbare deel van het tracé, bij de Zuidbuurt, zou worden hersteld en dat er weer een open polderlandschap (groen weiland) zou komen waar koeien kunnen grazen.

3 gedachten over “ZUIDBUURT VLAARDINGEN VALT IN EIGEN GROENE ZWAARD

  1. Wees burgerlijk ongehoorzaam! Dat is tegenwoordig de enige manier om wat te bereiken!
    Ga op het stadhuis protesteren! Lijm je vast op de vergadertafel. Zorg dat de machines hun doel niet kunnen bereiken. Protesteer elke dag op het terrein. Maar blijf niet in je stoel zitten.

  2. Om hier een zonnepark op te maken zou van de zotten zijn, dan had je er net zo goed een open tunnelbak met stalen constructie voor zonnepanelen van kunnen maken, had tientallen miljoenen bespaard. Het hele doel van deze tunnel is het behoud van het oude uiterlijk van de zuidbuurt. Zonnepanelen kunnen ook heus wel ergens anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *