WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

1500 VRIJWILLIGERS BIJ 65-JARIGE LUISTERLIJN

ROTTERDAM- Op 7 december is het weer zover: de Nationale dag van de Vrijwilliger. Bij De Luisterlijn zetten 1500 vrijwilligers zich in voor iedereen die ergens mee worstelt en een luisterend oor zoekt. Dag en nacht kunt u bij hen terecht voor een gesprek via de telefoon, chat of email.

Elke dag voeren de vrijwilligers van de Luisterlijn, die getraind zijn in luisteren, meer dan duizend gesprekken. Dat zijn er jaarlijks bijna een half miljoen. De gesprekken gaan over allerlei onderwerpen, zoals eenzaamheid, relatieproblemen en angst. Vrijwilligers zijn dus heel belangrijk om al deze mensen te kunnen helpen. Het effect van een belletje Voor veel bellers is het een opluchting en een steun om gehoord te worden. Anne, die al 27 jaar vrijwilliger is bij de Luisterlijn, vertelt wat goed luisteren kan doen: “Laatst belde een vrouw die getrouwd was met een vakantieliefde uit Jordanië. Dat was geen fijn huwelijk, maar scheiden is een taboe in dat land. Ik merkte dat het haar al enorm hielp dat ik echt luisterde en vertelde dat ik ooit in Jordanië was geweest. Ze voelde zich helemaal begrepen en sloot het gesprek opgelucht af.” Liesbeth, die al 36 jaar vrijwilliger is bij de Luisterlijn: “Ons werk heeft altijd een open einde: je weet niet hoe het afloopt. Maar het geeft me altijd voldoening als iemand lachend ophangt.” Echt iets betekenen Uit onderzoek van onderzoeksbureau SEOR blijkt dat de Luisterlijn een grote maatschappelijke impact heeft. “Ik wilde iets betekenen voor de maatschappij en vond de telefoon een veilige manier.” zegt een vrijwilliger. De Luisterlijn heeft ook positieve effecten op de bellers. Meer dan 80% voelt zich beter na contact met de Luisterlijn. En meer dan 70% ervaart minder eenzaamheid en/of een betere mentale gezondheid.

De Luisterlijn, die al 65 jaar bestaat, wil een luisterend oor zijn voor iedereen die dat nodig heeft, wanneer die dat nodig heeft. Bijvoorbeeld als je (even) niet lekker in je vel zit of in geestelijke nood verkeert. Daarom staan de ruim 1500 vrijwilligers dag en nacht, zeven dagen per week, klaar voor een vertrouwelijk gesprek op telefoonnummer 088 0767 000. Chatten en mailen kan ook, via deluisterlijn.nl. De Luisterlijn wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer informatie over dit bijzondere vrijwilligerswerk is te vinden op www.deluisterlijn.nl/vrijwilligerswerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *