WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM KOMT OMSTREDEN STICHTING TEGEMOET MET AFKOOP ERFPACHT

SCHIEDAM- De stichting Droom & Daad heeft toestemming gekregen om de erfpacht voor de grond aan de Gustoweg 81-83 in Schiedam voor 50 jaar af te kopen. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor groen licht gegeven. De stichting, die zich inzet voor de culturele sector in Rotterdam en omgeving, moet een bedrag van 640.305 euro betalen om de grond in eigendom te krijgen. Dit bedrag kan echter hoger worden als de stichting pas in 2024 betaalt, want dan wordt de grond opnieuw getaxeerd.

De stichting Droom & Daad presenteert zichzelf als een filantropische organisatie die is opgericht door de familie Van der Vorm, een van de rijkste families van Nederland. De familie Van der Vorm heeft onder andere belangen in de Holland-Amerika Lijn, HAL Investments en Stichting De Verre Bergen. Deze laatste stichting richt zich vooral op het zogenaamd aanpakken van sociale problemen in Rotterdam.

De filantropische activiteiten van de familie Van der Vorm zijn echter niet onomstreden. Eerder dit jaar is gebleken dat de familie via allerlei constructies belasting ontwijkt door dividend naar belastingparadijzen te verplaatsen. Een deel van dit geld wordt vervolgens gebruikt om in Rotterdam te investeren onder het mom van liefdadigheid.

De Partij voor de Dieren (PvdD) in de Rotterdamse gemeenteraad heeft hier schande van gesproken en heeft vragen gesteld over deze praktijken. De PvdD vindt dat de gemeente Rotterdam niet moet meewerken aan deze vorm van belastingontwijking en dat het geld moet worden teruggevorderd. De gemeente Rotterdam ziet dat echter anders. De gemeente werkt juist nauw samen met de stichtingen van de familie Van der Vorm en profiteert van hun investeringen in de stad. Zo is er een ‘stuurgroep filantropie’ waarin topambtenaren en mensen van de stichtingen samen beslissen over de projecten die worden gefinancierd met het geld uit de belastingparadijzen.

Een van de projecten die is uitgevoerd door Stichting De Verre Bergen is het kopen van tweehonderd huizen in Rotterdam om Syrische vluchtelingen te huisvesten. De stichting heeft hiervoor 200 miljoen euro uitgetrokken. Het stadsbestuur (Leefbaar, VVD, D66 en Denk) heeft geen kritiek op de herkomst van dit geld. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zegt dat het niet aan de gemeente is om te oordelen over hoe organisaties omgaan met de landelijke wetgeving. Hij vindt het belangrijker dat de stad Rotterdam en haar inwoners er beter van worden. Het massaal huisvesten van Syriërs zou zo’n verbetering zijn.

Eén gedachte over “SCHIEDAM KOMT OMSTREDEN STICHTING TEGEMOET MET AFKOOP ERFPACHT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *