WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ONS: “TOCH GEKOZEN BURGEMEESTER VLAARDINGEN”

ONS.VlaardingenVLAARDINGEN- Lokale politieke partij ONS.Vlaardingen heeft een manier gevonden om de inwoners van Vlaardingen een stem te geven in de keuze van een nieuwe burgemeester. De fractie heeft daarover een open brief geschreven aan de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit. Ondanks het feit dat de mogelijkheid tot een formeel burgemeestersreferendum niet meer bestaat, heeft ONS.Vlaardingen een methode bedacht die dit probleem omzeilt.

Artikel 61 c, lid 3 van de gemeentewet zegt dat uitsluitend de naam van de nummer 1 openbaar mag worden gemaakt. En de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) zegt dat de naam van een sollicitant alleen openbaar mag worden gemaakt met zijn uitdrukkelijke toestemming. ONS.Vlaardingen stelt daarom het volgende voor:

Er wordt een advertentie geplaatst waarin nadrukkelijk wordt vermeld dat sollicitanten automatisch toestemming geven tot openbaarmaking van hun naam. Vervolgens meldt de vertrouwenscommissie wie in haar ogen de nummers 1 en 2 (en mogelijk ook 3) zijn. Die twee of drie gaan op verkiezingstournee. Nadat de bevolking aan het eind van die tournee haar favoriete kandidaat heeft bepaald, beveelt de vertrouwenscommissie, zoals de wet dat vraagt, één kandidaat aan bij de Commissaris van de Koning. Het is daarbij dan aan de raad om wel of niet te luisteren naar de stem van de bevolking…

ONS.Vlaardingen vindt dat in de advertentietekst ook nadrukkelijk Nederlanders moeten worden uitgenodigd te solliciteren, die niet verbonden zijn aan een (grote) politieke partij en die niet al ergens in het land wethouder of burgemeester zijn. Denk aan gerenommeerde sportbestuurders, ondernemers met bewezen leidinggevende en organisatorische kwaliteiten, of voorzitters/ directeuren van openbare instellingen.ONS: “Want anders sluiten we zo’n beetje 99,9 procent van de Nederlanders uit.”

Wanneer wordt gekozen voor de methode van ONS.Vlaardingen, dan worden alle procedures en wetsartikelen gevolgd, maar tegelijkertijd wordt een stap in democratische vernieuwing gezet, meent de partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *