WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SPINGPLANKBANEN MOET WERKLOZEN ROTTERDAM VERDER HELPEN

ROTTERDAM- Het Rotterdamse stadsbestuur (Leefbaar, VVD, D66 en Denk) verwacht het aantal huishoudens dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering drastisch te verminderen door het creëren van 50 zogenaamde spingplankbanen. Tegen eind 2025 streven ze ernaar om het aantal stenttrekkers te beperken tot 30.000.

Het stadsbestuur vindt dat werk niet alleen financiële voordelen met zich meebrengt, maar ook een positieve impact heeft op andere aspecten van het leven. Werkende mensen ervaren niet alleen een beter inkomen, maar ook een verbeterd mentaal welzijn, sociale interactie en toekomstperspectief. Bovendien zijn werkenden aantoonbaar gezonder. Daarom zet Rotterdam zich in om zoveel mogelijk inwoners die momenteel een beroep moeten doen op bijstand, weer aan het werk te krijgen.

De toegenomen aandacht voor arbeidsontwikkelingstrajecten (AOT) heeft geleid tot een grotere participatie van werkzoekenden. Echter, niet alle deelnemers aan een AOT zijn na afloop klaar om direct door te stromen naar een reguliere baan. Sommigen vallen uit tijdens een proefplaatsing bij een reguliere werkgever. In 2024 gaat het om ongeveer 65 mensen die extra ondersteuning nodig hebben om duurzaam uit te stromen.

Om deze werkzoekenden te helpen, introduceert Rotterdam ongeveer 50 springplankbanen. Een springplankbaan biedt een volwaardige tijdelijke baan binnen de cao Aan de Slag. Het doel is om een werk-ontwikkelperiode te creëren voor mensen die niet in aanmerking komen voor beschut werk, maar ook nog niet zelfstandig bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen. De springplankbanen vergroten hun kansen op een (garantie)baan in de reguliere arbeidsmarkt.

Uit ervaringen bij andere sociaal ontwikkelbedrijven blijkt dat maar liefst 85% van de deelnemers binnen 2 jaar doorstroomt naar de reguliere arbeidsmarkt. Voor de overige 15% wordt een vangnet gecreëerd. Demissionair minister Carola Schouten (CU) heeft voorstellen gedaan om gemeenten in staat te stellen banen te creëren voor mensen die niet onder beschermd werk vallen. De Tweede Kamer zal hierover beslissen.

2 gedachten over “SPINGPLANKBANEN MOET WERKLOZEN ROTTERDAM VERDER HELPEN

  1. 50 nieuwe Melkertbanen op hoeveel 10-duizenden werklozen?
    En wat gaan ze doen?
    Stop eens met deze onzin. Er is werk zat, voor wie wil!!!!!

  2. Er is i.d.d. werk voor iedereen. In de zorg, horeca, detailhandel, bouw en overheid.
    Alleen de eisen zijn in sommige gevallen te hoog. Men vraagt om de Nederlandse taal te spreken of ervoor te gaan leren. Daar hebben veel werklozen geen behoefte aan. Daarnaast is uit een onderzoek gebleken,door de gemeente Rotterdam, dat sommige minima tot 350 euro per maand over houden.
    Waarom zou je dan gaan (wit) werken?
    En de gedachtengang dat je door werken (nu tot 67 jaar) gezond is. Wie heeft dat onderzoek gedaan? Loop eens een paar maanden, niet een paar uurtje, mee met mensen in de bouw, brandweer, verpleeg en ziekenhuizen, politie, wegonderhoud, o.v. bedrijven etc. etc.
    Dan komen de pluche ridders met speknekken tot andere gedachten.
    Gewoon na 40 jaar werken stoppen met zwaar werk en 45 jaar met licht werk.
    Hiermee creëer je vele banen voor jongeren.
    Binnen deze groep zijn er velen die werken niet bij hun hoort passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *