WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

5 DOCUMENTEN MOETEN SLAVERNIJVERLEDEN SCHIEDAM ALSNOG BEWIJZEN

SCHIEDAM- Wethouder Anouschka Biekman (D66) heeft na maanden alsnog 5 documenten geopenbaard waarmee ze het vermeende slavernijverleden van Schiedam probeert aan te tonen. De OuderenPartij Schiedam (OPS) heeft herhaaldelijk om deze bewijzen gevraagd, maar kreeg maandenlang slechts vage verwijzingen. Op basis van de toelichting op de nu geopenbaarde archiefstukken wordt vooral het beeld bevestigd dat uitsluitend een elitaire bovenlaag zich aan trans-Atlantische slavenhandel schuldig heeft gemaakt, waarvan – alles bij elkaar – drie betrokkenen in Schiedam hebben gewoond.

Het testament van Susanna Francina Pichot (1709-1770), een zus van de toenmalige Schiedamse burgemeester Daniel Pichot, maakt melding van een plantage in Suriname. Het inkoopboek van het schip Nicolaas Theodorus vermeldt dat een particuliere slavenhandelaar ook slaven heeft verhandeld tegen sterke drank, waaronder ‘waarschijnlijk’ gedistilleerd uit Schiedam. Een akte van Schiedamse zeelieden van 8 oktober 1725 die een Portugees schip hadden gekaapt, vermeldt dat er slaven werden vervoerd op dit schip. De Akte van aanstelling van de directeur van de plantage Bruynsburg (2 december 1744) wordt ook aangehaald. De akte is opgesteld bij een Schiedamse notaris. De plantage lag aan de rivier de Commewijne in Suriname. Ten slotte is er een Monsterrol uit het archief van de Middelburgsche Commercie Compagnie, waarbij één naam van een Schiedammer opduikt: Cornelis van Muijen. Hij werkte als bemanningslid aan boord van schepen waarmee ook slaven zijn vervoerd.

OPS-fractievoorzitter Maarten Reuderink wil de stukken uitgebreid bestuderen om mogelijk tegenspraak te ontdekken, of zelfs bewijzen die haaks staan op, de eerdere studie uit 2018 van de stadsarchivaris. Daar kwam toen uit dat het met het Schiedamse slavernijverleden erg mee bleek te vallen. De nu aangevoerde nieuwe bewijzen zouden dat moeten tegenspreken.

6 gedachten over “5 DOCUMENTEN MOETEN SLAVERNIJVERLEDEN SCHIEDAM ALSNOG BEWIJZEN

 1. Heeft dat gekke mens nou werkelijk niets anders te doen , dan alleen maar in het verre verleden te spitten ? ………….. Vooruit kijken is toch wel het belangrijkste als je zo’n functie hebt .

 2. Echt spijkers zoeken op laagwater.
  Die Biekman ziet hier waarschijnlijk een minuscuul lichtpuntje in om er smartengeld uit te slepen. Kan haar geschiedenis niet onderzocht worden? Mijn ‘vriend’ Akwasi blijkt ook niet zo zuivere voorouders (slavenhandelaars)te hebben.
  Het verkopen van gedistilleerd wordt al gezien als medewerking aan slavenhandel?
  In de 2e wereldoorlog verkochten grote bedrijven en kleine middenstanders ook producten aan de moffen, dus al die medewerkers waren ook oorlogsmisdadigers?
  De slaven op het Portugese schip moeten blij zijn dat ze werden bevrijd.
  Een naam op een monsterrol?
  9 van de 10 mensen konden in die tijd niet lezen en wisten niet waar men aan begon.
  Er is ook een op deze site bekende Vlaardinger waarvan zijn achternaam op een monsterrol staat gemeld van het VOC. Dus Vlaardingen heeft ook een slavernijverleden?
  Moet je kijken wat de Spanjolen, Fransoosen en moffen in ons land hebben geflikt. Als deze lui alles zouden vergoeden, kan elke Nederlander met zijn of haar 60e met pensioen en wordt onze gezondheidzorg weer van hoog niveau.
  Maar Nederlanders kijken niet honderden jaren terug, zelfs geen 80 jaar.

 3. Ik vind dit een hele goede reactie, Jaap! Inderdaad als we het alleen al over WW II zouden hebben hebben er veel mensen recht op compensatie. Want wat daar gebeurd is speelt ook nog generaties door. Mw Biekman moet stoppen. Je zou haar bijna aanklagen voor smaad. Eens kijken wie er dan moet betalen.

 4. Drank uit Schiedam en gevaren op een schip waarmee ook slaven zijn vervoerd? noemen we aannames. Hiermee wordt niet meer bewezen dan dat er in die eeuw inderdaad zoiets als slavenhandel bestond. Maar waarom moet dat maanden verborgen worden gehouden??
  Er is dus opnieuw amper bewijs. Stop als Schiedam maar met dat jaarlijkse bloemetje bij Keti Koti in Rotterdam. Dat is nu echt een vertoning aan het worden. Was het eigenlijk altijd al. De meeste Nederlanders zijn afstammelingen van arme landarbeiders en Hollandse boeren. Ga voor de schuldigen maar kijken bij de oude adel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *