WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

AFSCHEID VAN MARINESCHIP ZR.MS. VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Het marineschip Zr.Ms. Vlaardingen (M 863) ligt vandaag voor de laatste keer aan de Maasboulevard in Vlaardingen. De M 863, een mijnenjager van de Alkmaarklasse, zal later dit jaar uit de vaart worden genomen als onderdeel van een moderniseringsprogramma binnen de Mijnendienst.

Na haar laatste onderhoudsbeurt zal de Vlaardingen een nieuw leven beginnen bij de Oekraïense marine, als schenking aan dit niet-NAVO-land. Het wapenexportbeleid van de EU bepaalt dat geen wapens mogen worden geleverd aan crisisgebieden en landen in conflict. Dit is om escalatie van conflicten te voorkomen en de internationale vrede en veiligheid te handhaven, maar het kabinet meent – bij herhaling – dat hierop uitzonderingen bestaan.

De Zr.Ms. Vlaardingen, dat vernoemd is naar de stad Vlaardingen, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot haar doop op 10 december 1988. De doop werd verricht door Martje de Snaijer-de Boer, als eerbetoon aan haar man M. de Snaijer, die een rol speelde in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met haar kenmerkende embleem, een rode leeuw ontleend aan het gemeentewapen van Vlaardingen, en de NAVO-aanduiding M 863 op de boeg, heeft de Vlaardingen jarenlang gediend als een belangrijk onderdeel van de Nederlandse vloot.

Bij het Nederlandse referendum over de Associatieovereenkomst tussen de EU en de Oekraïne in 2016, stemde 61,1% van de kiezers voor de optie ‘Tegen’, maar vlak voor de deadline op 31 oktober maakte premier Mark Rutte (VVD) bekend geen intrekkingswet in te dienen. Vanaf dat moment werd met de EU onderhandeld over een bindende verklaring. Daarin werd wel vastgelegd dat er geen militaire hulp en extra geld naar Oekraïne zou gaan en dat het verdrag Oekraïne geen kandidaat-EU-lid maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *